Войните, които не са приключили, рано или късно се завръщат.

...
Войните, които не са приключили, рано или късно се завръщат.
Коментари Харесай

Ситуацията назрява. Молдова ще я „разкрият“ в средата на март, провокирайки Русия

Войните, които не са завършили, рано или късно се завръщат. На 2 март се навършиха 31 години от началото на горещата фаза на спора в Приднестровието. Уж всичко се успокои, само че не е. Тектоничните плочи още веднъж се движат.

Ситуацията към Приднестровието се нажежава. Съединени американски щати и Европейски Съюз намерено тласкат Молдова в тил да нападна Приднестровието. И към този момент се появиха първите ястреби, като премиера Дорин Речан, който упорства за евакуиране на съветските миротворци. Според последното изказване на представители на киевския режим, Въоръжените сили на Украйна са съсредоточили сили по цялата граница в Приднестровието. Вероятно се приготвя не просто провокация, а отваряне на втори фронт.

Според прессекретаря на украинските отбранителни сили " Юг " Наталия Гуменюк, украинските сили покрай границата на Приднестровието " са съответни на опасността, която хипотетично е допустима от Русия ".

Е, за Кремъл обстановката към Приднестровието е обект на най-голямо внимание и причина за безпокойствие. Ситуацията там е предизвикана извън, сподели прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко беше много песимистичен по отношение на вероятно нахлуване против Приднестровието от взаимна молдовско-украинска група.

Не е добре за тях. Западът желае с един удар да реши казуса с Русия и да затвори тази „ сива дупка “, както се споделя, с Приднестровието и да сплоти Молдова, да я набута в Румъния или да я направи прозападна. Това е тяхната цел. Украинците нямат потребност от това. Но нямам доверие украинците толкоз да полудеят и да отприщят някакъв втори фронт. Защото в Приднестровието има не толкоз доста съветски бойци, военнослужещи, /макар че има достатъчно/, колкото муниции. Тогава всички ще пострадат, - сподели беларуският водач.

Водещата на „ Първи съветски “ Елена Афонина разиска вероятните разновидности за развиване на обстановката с специалистите от програмата „ Ние знаем “ Андрей Пинчук, Анатолий Дирун и Корнелиу Чурей.

Каруцата пред коня

Първият министър на държавната сигурност на ДНР, докторът на политическите науки Андрей Пинчук, в диалог с Царград изясни изострянето на обстановката към Приднестровието.

Според него това е опит за образуване на избрана сериозна маса - осведомителна, политическа и военна.

Преди година видяхме по какъв начин Грузия се галванизира по подобен метод. Когато се пробваха да отворят същия втори фронт в абхазко и южноосетийско направление. Но грузинците съумяха да устоят. Не тъй като по някакъв метод обичат изключително Русия. Но защото по това време Украйна залагаше на някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили, а силите на Саакашвили вътре в Грузия са в съпротива на настоящето държавно управление. Сега сходен опит е изработен в Молдова, - сподели събеседникът на Царград.

Молдова няма пълноценна войска, подготвена да нападна и превземе Приднестровието, означи Пинчук. Но за западните сили това не е проблем. В края на краищата, главното нещо за тях е да разклатят обстановката.

Преди да възникне тематиката за складовете в Колбасная, в осведомителното поле се обсъждаше тематиката за така наречен „ прелом “, който Русия сякаш готви в Кишинев. И тази тематика беше доста интензивно напомпвана, чак до президента на Съединени американски щати Джо Байдън. За това приказваха доста високопоставени американски и европейски политически представители. Защо беше направено това? За да накарат молдовското управление да сътвори подобаващи причини –вътрешни, вътрешнополитически – в поддръжка на тази история “, сподели Пинчук.

Той добави, че на равнище молдовски държавен уред, в това число и на специфичните служби, тази история се показва по този начин, като че ли че Русия готви прелом и с цел да спрем този прелом, се нуждаем от поддръжката на нашите братя от Украйна.

И в случай че ненадейно Русия направи нещо, тогава украинците ще оказват помощ, ударят в профил, ударят в посока Колбасная. Ако е належащо, те ще поддържат в посока Тираспол. Това е като, знаете, историята, когато каруцата е сложена пред коня - сподели Пинчук.

Военният специалист обърна внимание, че в страната се организират дейни манифестации против повишението на цените, против антируската политика и милитаризацията на Молдова. Освен това имаше внезапна промяна на властта. Вместо Наталия Гаврилица премиерският пост на страната към този момент е ангажиран от Дорин Речан, някогашен консултант на президента Мая Санду.

Пинчук изясни, че самата Молдова не е подготвена и няма запаси да нападна Приднестровието. Така че това би трябвало да се прокара някак, да се сътвори предлог.

И тази причина е гражданска война. Много интензивно, на вътрешно равнище, на равнище вътрешномолдовски полемики на публични лица, 18 март се назовава значима дата. Ако обърнем внимание на динамичността, на прекъсването на полетите на обособени самолетни компании, подобряването на осведомителното поле и така нататък, виждаме, че обстановката към този момент назрява. И ще бъде „ отворена “ някъде в средата на март, по мои калкулации - приключи гостът на ефира.

Опасната зона

Разгръщането на военни дейности на територията на Приднестровието е рисково, тъй като в Молдова има голям склад за муниции. И не се знае до какви последици може да докара това. Според някогашния шеф на Генералния инспекторат на Министерството на защитата на Молдова Юрий Бричаг в него преди време са били съхранявани над 40 000 боеприпаса. През 2000-те години някои от тях са отнесени в Русия, а други са унищожени. Но нещо остава. И то в много огромни количества.

Не дай Боже, да има някакво подкопаване, гърмеж. Това може да аргументи екологични вреди както на Република Молдова, по този начин и на Одеска област, сподели Бричаг в изявление за украински ефирен канал.

Приднестровието няма от кое място да чака подкрепления, споделиха в оперативното командване на Украйна " Юг ". Междувременно съветското външно министерство предизвести, че всевъзможни дейности, които съставляват опасност за сигурността на сънародниците, миротворците и военните в Приднестровието, ще се преглеждат като нахлуване против Русия.

Кандидатът на политическите науки Анатолий Дирун (Тираспол) счита, че украинците са прави, че Приднестровието „ няма нито сантиметър обща граница с Руската федерация “. Следователно всички типове помощ, във връзка с наземните интервенции, остават под въпрос.

Трябва да се разбере, че Приднестровието надалеч не е съветският форпост, който беше запечатан в съзнанието на мнозина преди 30 години. Това е по-скоро подобен аналог на Берлин от 50-те години. И има мощно въздействие освен на Русия. През последните 10-15 години там набъбна въздействието на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Румъния. Приднестровието е точка на баланс и на частни, персонални ползи. И е нужна доста, доста добра причина, с цел да се наруши този баланс “, сподели той в изявление за Царград.

Той акцентира, че сега едрият бизнес е на власт в Приднестровието и той има личен интерес да поддържа този баланс.

„ Народът на Приднестровието, който завоюва свободата си през 1992 година във въоръжен спор, несъмнено, може да постави старания, като акцентира миролюбивата си политика с всичките си дейности. И в случай че ненадейно стартира някаква военна интервенция, тогава Приднестровието, преди всичко, има значение и ще разчита на рамото на Руската федерация. Но въпреки всичко се надяваме, че няма да се стигне до такава степен “, сподели политологът.

Дирун добави, че вътрешната политика на Приднестровието е обособен диалог. Той напомни, че когато деятелите на републиката желаеха да излязат на протест в поддръжка на Руската федерация, формалните управляващи реагираха, меко казано, отрицателно.

И управляващите също могат да бъдат разбрани. Те не желаят да предизвикат прилежащите Украйна и Молдова, западните сътрудници, показвайки някакво по-голямо користолюбие към едната или другата посока. Приднестровието е на доста тъничък лед и едно неверно решение може да докара до необратими последствия. Засега тази обстановка се резервира на територията на Украйна “, заключи Дирун.

Какво мислят в Молдова?

В самата Молдова, съгласно политолога Корнелиу Чури, хората са разтревожени от протичащото се. Коментатори на политически стратегии разискват между тях кой първи ще нападна Приднестровието. Има няколко отзиви по този въпрос.

Обсъждат се три разновидността. Първият е допустима дестабилизация от Русия вътре в Молдова. Тоест това е хибридна офанзива против Молдова. Вторият вид е военният отговор на Русия при положение на украинска офанзива. И третото е пълномащабна офанзива на Русия за разширение на фронта. Тук има към три разновидността, в които Украйна, Русия и Приднестровието попадат преди всичко като цел за нахлуване, показа мнението си политологът.

Той разяснява и последните манифестации против внезапното повишаване на газа. Според него хората стачкуват против обстоятелството, че държавното управление е решило да позволи този въпрос за сметка на хората.

Хората са нещастни. Партията, която е упреквана от управляващите в избрани връзки с Русия, сътвори придвижването " За народа ". Те излизат всеобщо [на протест], през днешния ден ще излязат и на площада. Властите споделят, че това е ръката на Русия “, сподели Чуря.

Водещата на Царград Елена Афонина се пошегува, че „ несъмнено, че сме на всички места “. Кой, в случай че не руснаци, сменят държавните управления в Съединени американски щати? И по какъв начин да пренебрегнем Молдова? Но всичко е комизъм. Но значимото е, че болшинството от интервюираните в Молдова не желаят да се причислят към НАТО, а желаят да поддържат връзки с Русия.

Вие сте прав, че всички социологически изследвания демонстрират отвращение за някаква военна борба. Трябва да кажа в отбрана на управляващите: те са под мощен напън от Запада. Но те нямат предпочитание да се връзват, да провеждат някаква неразбория. Разбира се, и Киев, и вероятно избрани западни сили оказват напън върху тях. Следователно те имат такава двойна позиция. Борят се повече с вътрешната съпротива. Е, вършат избрани антируски изявления... Но ми се коства, че към този момент не се минават „ алените линии “, заключи Чуря.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР