Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова Северна

...
Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова Северна
Коментари Харесай

ЕС: Договорът за добросъседство с България донесе огромни ползи за Скопие

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър прикани Северна Македония да съблюдава Договора за добросъседство с България, Преспанското съглашение и Охридското рамково съглашение.

„ Въпросните съглашения донесоха обилни придобивки за Северна Македония. За Европейския съюз е извънредно значимо цялостното осъществяване на трите контракта ", акцентира дипломатът.

По думите му има „ големи изгоди “ от подписването на Охридския рамков контракт и Договора с България.

„ Точно заради тази причина, за Европейски Съюз е извънредно значимо надграждането на това съдействие и тези достижения, които са реализирани до момента. Трябва да се работи за цялостното използване и на трите съглашения, което ще способства за по-бързото участие, в действителност за ускорение на пътя на европейската интеграция на вашата страна “, сподели още Дейвид Гиър.

„ Споразумението от Преспа, което се разисква толкоз горещо в този миг, донесе големи изгоди за вашата страна. Търговията сред Северна Македония и Гърция се удвои след подписването му. Разви се културното съдействие, а връзката сред народите на двете страни се ускори. Увеличи се и съдействието във военната област сред армиите на двете страни “, уточни той след откриването на Европейския дом в Тетово.

Гиър съобщи, че вследствие на подписването на Преспанския контракт усещането и позицията на Скопие на интернационално равнище са засилени.

Дипломатът означи, че Съюзът чака в най-скоро време образуването на устойчиво държавно управление, което да предприеме " всички нужни стъпки за реализиране на всички промени и присъединение на страната към Европейския съюз ". 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР