Войната в Украйна роди нов вид компании - доброволчески стартъпи

...
Войната в Украйна роди нов вид компании - доброволчески стартъпи
Коментари Харесай

Украинка създаде платформа за разпределение на хуманитарна помощ по време на войната

Войната в Украйна роди нов тип компании - доброволчески стартъпи за военни цели. Милиони са към този момент украинците, които основават артикули и ги подаряват на армията, споделя Анна Полищук, която взе участие във форума Digital Trends. До войната Полищук управлява една от най-успешните млади компании в Украйна. А през последните месеци съумя да създаде мощна благотворителна платформа за украинските бежанци в Полша.

Войната идва изненадващо, обърква всичко и изцяло трансформира орисите на хората, споделя Анна Полищук. Родена е в Източна Украйна, тъкмо до съветската граница. В Луганска област, която в този момент е под контрола на руснаците.

" Дотогава давах милиони пояснения за какво няма да има война. Бяхме предизвестени, само че никой не вярваше, че това ще се случи ", споделя Полищук.

До войната Анна ръководи платформа за използвани движимости. Дейността ѝ се развивала добре, освен в Украйна, само че и в още четири страни. Клиенти предложили артикули, а изискването било част от тях да бъдат дарени. Успехът на компанията се дължал и на създадената в нея технология. След направена фотография на продукта, изкуствен интелект създавал изложение, категоризация и поставял цена на стоката.

" Не можехме да отделяме по 20 минути на артикул, за това се опитахме да автоматизираме изцяло процеса ", споделя тя.



През първите два месеца от войната компанията на Анна остава затворена. Когато отново я отварят, подаряват на бягащите хора всички артикули, които имат в складовете. А по-късно Анна и към 40 нейни чиновници дружно напущат Украйна, с цел да търсят избавление в Полша.

" Но когато пристигнахме в Полша, разбрахме, че още 5 милиона украинци са пристигнали тук. Всички бяхме с малко багаж. Нямахме нищо. Тогава осъзнах, че мога да употребявам опита, технологиите и мобилното приложение, които имаме. Общината в Познан ни даде безплатно помещение. И ние, 10 дами го превърнахме в склад. Започнахме да одобряваме филантропичната помощ и да я насочваме към нуждаещите се ", изяснява съоснователката на благотворителната платформа Лалафо.





Платформата на Анна съумява да сътвори един от най-успешните модели за систематизиране на филантропична помощ. Поляци подаряват артикули, а от приложението бежанците избират какво им належащо. С патентованите им още преди войната технологии, злоупотребите са сведени до най-малко.

" Знаете ли войната в Украйна роди голяма доброволческа вълна. През март трябваше да набавим доста неща за армията. В началото беше - би трябвало да купим нещо, с цел да помогнем на приятелите си в армията. Тогава купувахме бронежилетки, каски, обувки, радиостанции. Доброволците бяха милиони. Но идната фаза беше не да се купуват артикули, а да се създават. Какво вършат - набират средства посредством обществените мрежи, от компании. Купуват съставените елементи и основават устройствата ", споделя Полищук.

" В Украйна съществува впечатляваща наклонност - да се подарява на армията. Компаниите не са на облага. За съвсем всички хора, които работят в доброволческите стартъпи, това е спомагателна, а не съществена работа. Хората желаят с уменията си да са потребни за армията ", добавя тя.



Анна не е оптимист, че войната скоро ще свърши. Но има вяра, че благотворителността ще доближи още по-големи измерения и че доброволческите старт-ъпи ще са от ден на ден и по-силни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР