Войната в Украйна разкри възприемането за това какво е суверенитет

...
Войната в Украйна разкри възприемането за това какво е суверенитет
Коментари Харесай

Явор Гърдев: България не може да стои на оградата, ясно е кой е пострадалият и кой - агресорът

" Войната в Украйна разкри възприемането за това какво е суверенитет от самата Русия, по какъв начин тя мисли суверенитета за себе си. В това нещо има една причина, която е доста рискова - това е чувството, че преобладаващият суверенитет се намира в Русия, а суверенитетите, които са към нея, не са зачитани като действителни, съществуват юридически, само че де факто те могат единствено да реагират на хегемонния .... 

Това разяснява пред БНР режисьорът Явор Гърдев, който сега е в Чикаго, където приготвя дисертация по въпросите на суверенитета.

" С анексията на Крим великоруската теория, която минава през концепцията за събиране на териториите на Русия и срещу сепаратизма, доби доста сериозна практическа тенденция, това сега е продължение на тази практическа тенденция, която не води до нищо, което да дама съображение да мислим, че тази война ще свърши бързо ", добави той.

Според него позицията на ръководещите в България на възпиране от изпращане на военна помощ за Украйна е преиграване на политиката на Цар Борис III от Втората международна война:

" Това е политика, практикувана в разнообразни условия. На мен ми се коства, че такава политика сега не е напълно съответна. България не може да продължи да стои на оградата, още по-малко в светлината на последните събития в Украйна. Има изрично ясна причина и тя е определеността във връзка с това кой е потърпевшият и кой е агресорът. Не виждам съображение това да остава в неизясненост. Моралната оценка е недвусмислена ".

През случилото се в Украйна към този момент - на прочувствено равнище, през контузията - е построена една стена, счита Гърдев и акцентира, че България би трябвало да направи всичко допустимо да остане от западната страна на тази нова " желязна завеса ". 

" За страдание, България не мисли за себе си като за страна от Европейски Съюз и НАТО. Те за доста хора у нас се възприемат като външни тела, все едно НАТО и Европейски Съюз не сме ние, а са те, които нещо ни постановат. Този вид мислене води до оставане на оградата. Затова е тази колебливост и тази неспособност да се вземе решение, което на практика е от дълго време взето, само че не се изповядва, не е част от идентичността. Това е рисково, тъй като показва нещата като че ли има някакви непознати ползи. Докато самите мислим за себе си като за нещо непознато, за някакъв непознат детайл, който е колонизиран вътре, а не че ние сме част от тези два съюза, до тогава ще има и такова вътрешно съмнение. Този вид колебливост е обвързвана с политическа невроза и невроза на идентичността. Ние не сме задоволително европейци ".

По думите на режисьора даже да е имало някакви нацистки формирования на територията на Украйна, несъразмерно е против тях да се води пълномащабна война.

Явор Гърдев изрече мнение, че има задоволително учредения да бъдем внимателни по отношение на вероятното развиване на водената от Русия война.

" Руската агитация сега излъчва документи, които не допускат никакъв компромис , който наподобява, че бойните дейности допускат - това евакуиране от Киевска област не подхожда на идеологическите послания, които се излъчват от Москва ", разяснява той.

Интервюто на Диана Янкулова с Явор Гърдев в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР