Войната в Украйна предизвика много въпроси, сред които и този

...
Войната в Украйна предизвика много въпроси, сред които и този
Коментари Харесай

Кое е най-голямото бомбоубежище в България? Капацитетът му е 1.2 млн. души накуп

Войната в Украйна провокира доста въпроси, измежду които и този в какво положение са бомбоубежищата у нас. От над 500 такива уреди, едвам 11 са в положение незабавно да приютят хора.

Какво би трябвало да предложи едно бомбоубежище? В него хората би трябвало да могат да спят, температурата да е най-малко 17 градуса, да има специфични порти, които да изолират от ударни талази.

Стените, нормално, би трябвало да са на два пласта, всеки пълен по 60 см. Армировката в структурата на бетона да е засилена. Скривалището би трябвало да има и филтри, с цел да пречистват влизащия въздух.

Софийското метро е най-подходящо да се употребява като бомбоубежище, тъй като предлага най-хубави условия. Подобна обстановка видяхме в огромните градове на Украйна. Именно метростанциите там прютиха част от популацията по време на военните дейности на открито.

По тематиката потърсихме за диалог шефа на столичния " Метрополитен " инж. Стоян Братоев.

 Инж. Стоян Братоев
Инж. Стоян Братоев
Снимка: Дир.БГ

Капацитетът на метрото, поради неговата инфраструктура да послужи и във функционалността си на бомбоубежище, е голям. И това е доказвано към този момент.

" За метрото в София приказваме за 42 подземни метростанции (б.р.-към момента), които са проектирани да устоят на големи натоварвания. Всяка може да поеме сред 12 000 и 18 000 индивида, според от площта ", разяснява инж. Братоев.

В столицата има станции, които са по 7000-8000 квадратни метра застроена повърхност, както и такива, които се простират на към 3000-4000 кв/м.

Ако се вземе междинна стойност от 16 хиляди индивида, примерно, това прави 670 хиляди индивида, които могат да бъдат поети в инфраструктурата.

 Снимка: Дир.бг

До момента приказваме единствено за станциите. А историята познава и по-тежки случай. През Втората международна война в британското метро в Лондон хора са се крили и в тунелите. Да, схваща са, комфортът в тунелите не е толкоз добър, както е в станциите, само че въпреки всичко хората са на безвредно място.

Столичното метро има 46 километра подземни тунели и 5 километра надземно придвижване.

В тунелите може да се нареждат още към 600 000 индивида, което общо прави над 1,2 милиона индивида приютени.

 Снимка: Дир.бг

Какво натоварване може да устоят тунелите и по какъв начин са строени

В Лондон хората, несъмнено, непредпазливо са употребили метрото като бомбоубежеще и в тунелите. Все отново на станцията има по-голям комфорт - естествена температура на въздуха, естествена вентилация, хигиенични условия. Но по какъв начин са строени тунелите у нас - с каква дебелина са и на какво натоварване биха издържали.

" Подземните структури на станциите се пресмятат за статичните натоварвания от подземните води, както и на сеизмични въздействия извън. От 2014 година, откакто приехме Еврокода, има коефициент на реагиране за установяване сеизмичните въздействия. При по-старите правила този код беше 0,24. През 2009 г- стана 0,6, а през 2014-а стана 1. С други думи четири пъти се усилиха натоварванията от сеизмични въздействия при градежа като условие. През годините в множеството случаи структурата се счита срещу земетръс, тъй като условията доста се завишиха. За да се дефинира това, се вземат поради сеизмичната интензивност на региона, според сеизмичното райониране на страната. Ние ги приехме тези правила при градежа на метрото и по този начин то проектирано и изпълнено да издържи на трус със мощ от 9 по Рихтер, споделя още шефът на метрополитена. - Станциите на метрото, без значение от дълбочината им, ще устоят на доста мощно земетресение, ударна вълна и на климатични въздействия. "

 Снимка: Дир.бг

На каква дълбочина се намират станциите

Когато приказваме за станциите на метрото, то в другите сектори то е с друга дълбочина. Има станции, които са на 3-4 метра подземен (б.р.-говорим за равнището на тавана), а на съществени спирки, в които се засичат две линии, структурата отива на 28-32 метра дълбочина.

В случая визираме спирки като станция " Сердика ", " Орлов мост ", " Сердика 1 ", " Джеймс Баучер ". Независимо от дълбочината, всяка станция е градивно изпълнена да издържи на 9 по Рихтер.

 Снимка: Дир.бг

Какво значи санитарно помещение

Вече споменахме, че в метрото има доста огромни станции - с по 7000-8000 кв/м застроена повърхност, и по-малки.

Всяка по-голяма станция има 2 сервизни помещение. Реално те не са забележими за пасажерите, тъй като сега се употребяват от чиновниците, обслужващи метрото, само че са изцяло оборудвани за поддържането на всевъзможни хигиенични потребности.

Говорим за служебни пространства, за сервизни пространства, които се употребяват сега от началник на придвижване на метрото, шеф на станцията и така нататък В тези пространства има обособени тоалетни - мъжки и дамски, има антре с умивалници, има бойлер с топла вода. На по-малките станции има по един подобен хигиеничен възел.

Ключово за едно такова подземно оборудване като метрото е съществуването на мощна вентилационна система

" На всяка станция има по два доста мощни вентилатора, които имат потенциал от по 180 000 кубични метра въздух в час. Може да работи единият, а може и двата по едно и също време. Обикновено работи единствено единият, а другият е подготвен да се включи единствено в рискова обстановка. Ако стане задимяване, повреда и така нататък Вентилаторите могат както да смучат въздух извън, по този начин и да изкарват от метрото на открито. Всичко зависи от това какво желаеме. Вентилаторите работят в зимен и летен режим. През лятото се вкарва въздух, през зимата се изкарва въздух. Режимът им на работа зависи и от часовете с пиково натоварване на метрото. Когато има по-малко хора, работят в по-лек режим, а в пиковите часове на по-голяма мощ ", сподели още инж. Братоев.

 Снимка: Дир.бг

Какво се случва, когато спре електричеството в метрото

Метрото се зарежда от няколко кръга от национална електропреносна мрежа. Да кажем, че се повреди един далекопровод и станция остане без ток. Това не значи, че метрото също ще остане без ток и респективно ще спре.

" При повреда, в която дадена подстанция остане без електрозахранване, другите подстанции не престават да зареждат мрежата и я компенсират. Електричество се предава към сектора, където има проблем, а това значи, че мотрисите се движат. Всяка станция на метрото има своя електрическа подстанция, която преобразува тока, който идва от електропреносната мрежа. Трябва да спре тотално централното електрическо зареждане на София, с цел да възникне проблем. Но и този случай е очакван. Ако се стигне до подобен резултат, всяка подстанция разполага с батерии, които се поддържат в непрекъснат режим, и те автоматизирано стартират да подават ток. В подобен спешен режим метрото може да издържи в границите на 72 часа, на самостоятелно зареждане ", приключва инж. Братоев.

И в случай че би трябвало да се заключи извод, той е подобен, че метрото в София, в този си тип, може да се употребява от жителите на столицата в качеството му и на бомбоубежище.

Но дано, въпреки всичко, да си живеем с мисълта, че ще си употребяваме метрото по предопределение, а няма да се наложи да се крием в него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР