Войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка Хамас“

...
Войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка Хамас“
Коментари Харесай

11% по-малко полети на летище Варна заради войната в Газа

Войната в линията Газа сред Израел и палестинската формация „ Хамас “ се отрази в трафика на Летище Варна, съобщава TravelNews, като се базира на информация на концесионера „ Фрапорт “. Броят на пасажерите е понижен с 11% през октомври и ноември 2023 година по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данните.

Причината е в спрените полети сред Варна и Тел Авив, обяснили са от „ Фрапорт “. Израелските туристи идваха целогодишно в морската ни столица на хазартен и СПА туризъм. Отделно отражение дава и войната в Украйна, защото няма полети оттова, от Руската федерация и Беларус. И двете морски летища във Варна и Бургас остават под равнищата от 2019 година, преди пандемията, и към момента не могат да се възстановят от рецесиите.

На Летище Варна са посрещнати над 74 000 пасажери през ноември 2023 година, което е спад от 11% по отношение на същия интервал на 2022 година Обслужени са 629 самолета, до момента в който през предходната година са били 633. През октомври тази година са пристигнали над 113 000 туристи, което е с 11% по-малко от 2022 година, показват от „ Фрапорт “. Най-много пасажери са пристигнали от Германия, вътрешните полети на „ България Еър “ сред София и Варна, Англия, Австрия и Турция, от където има постоянни самолетни линии.

Летище Бургас регистрира позитивни резултати през есента поради чартърните полети и траялия по-дълго летен сезон до края на октомври. Ръстът на пасажерите е 18% през октомври, когато са пристигнали над 51 000 туристи и са обработени 466 самолета. През ноември е 49%, като са пристигнали над 5700 посетители. Най-много туристи са посрещнати от Полша, Англия, Ирландия, Австрия и Словакия. През ноември разчита единствено на пазар Англия, откъдето има постоянни полети, демонстрират още данните на „ Фрапорт “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР