Войната ще промени рамката на планираната актуализация на бюджета, заяви

...
Войната ще промени рамката на планираната актуализация на бюджета, заяви
Коментари Харесай

Асен Василев прогнозира още по-висока инфлация заради войната

Войната ще промени рамката на плануваната актуализация на бюджета, съобщи вицепремиерът Асен Василев по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление на тематика мястото на България в новия свят - опасности и тактики.

По време на събитието, проведено от в. " Капитал ", той съобщи, че евентуално макроикономическите индикатори би трябвало да бъдат изменени и да бъдат заложени по-големи буфери. Василев обаче е безапелационен, че промените по браншове би трябвало да се случат, с цел да се употребяват оправдано и средствата по Бюджет 2022.

" Това, което се обрисува като спор в Украйна, наподобява на това, което беше в Югославия, в Босна, в Сирия ", разяснява той, представен от " ОFFNews ".

По думите му войната ще бъде продължителна, без явен победител и с партизански придвижвания. Той предвижда, че произлизащите рецесии от спора в Украйна ще продължат най-малко няколко години. Василев съобщи, че държавното управление работи по базовия сюжет за местен спор, само че се приготвя и за по по-сериозния - за ескалиране на войната и засягане и на други страни.

Ефектът от спора " сигурно ще бъде по-голямата инфлация ", предвижда той. По думите му растежът на стопанската система е неразбираем, поради изгубените пазари - на Русия и на Украйна. Не на последно място е и относително огромната бежанска вълна към България.

Той изясни, че повече от половината от бежанците от Украйна, които влизат в България, са деца. Вицепремиерът твърди, че поради това страната би трябвало бързо да се погрижи за интеграцията им.

Към момента средствата за бежанците идват от бюджета, само че по думите му ще е нужен и паневропейски план за финансиране. Василев съобщи, че се мисли и за общоевропейски контракт за покупка на газ и нефт, както и за обща позиция на Европейски Съюз на външните пазари. Според него този ход ще помогне за стабилността на европейската стопанска система.

" Това не е тактика, която Европа не познава ", съобщи той и даде образец със основаването на Европейски Съюз, както и с общата покупка на ваксини по време на коронакризата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР