Войната по пътищата е проблем, с който държавата и обществото

...
Войната по пътищата е проблем, с който държавата и обществото
Коментари Харесай

Стари и опасни знаци по родните пътища

Войната по пътищата е проблем, с който страната и обществото ни се борят от години. Въпреки това, България остава на едно от първите места в Европа по брой на злополуките и жертвите на пътя. И тази година картината не е по-различна. От началото на 2022-ра, жертвите са с 30 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това сподели за Радио Варна ръководителят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Една от предпоставките за произшествия на пътя са старите и некачествени пътни знаци , сподели още специалиста. Преди няколко дни Русинова и екипът й организираха опит в новоизграждащ се сектор на Автомагистрала „ Хемус ”, с който да потвърдят въздействието на знаците и маркировката върху държанието и реакциите на водачите и дали пътните знаци дават отговор на европейските условия.

" Пътните знаци имат разнообразни размери според от скоростта. В обитаемоте места, знаците са по-малки, а по автомагистралите, където скоростта е по-висока, би трябвало да са по-големи и с по-добра светлоотразителност. Целта е водачите да видят овреме пътния знак да имат повече време за реакция. В България обаче имаме един сериозен проблем. Преди повече от 10 години ръководещите промениха оптималната позволена скорост по автомагистралите от 120 на 140 километра в час. Тогава никой не си направи труда да ревизира дали размера на пътните знаци и класовете на светлоотразителност дават отговор на тази скорост ", разяснява Диана Русинова.

Резултатите от извършеното проучване на екипите на Европейския център за транспортни политики демонстрират, че сегашните знаци по автомагистралите дават отговор на условията за оптималната скорост от 120 километра в час, а не за 140, което основава заплаха за водачите. 


Диана Русинова не е съгласна с позицията на Агенция " Пътна инфраструктура ", че пътните знаци не съставляват огромна причина за пътни произшествия.

Друг проблем по думите на специалиста е всеобщата процедура на производители на пътни знаци да поставят по-нисък клас светлоотразително фолио.

" Изискването е светлоотразителното фолио на знаците по първокласните пътища да е по-висок клас. За страдание, на гърба на доста от пътните знаци написа, че светлоотразителното фолио е 2-ри клас, само че в действителност се оказва, че производителят е сложил по-ниския 1-ви клас , чиято гаранция е 7 години, а не 10. Много такива нарушавания има със знаците във Варненска област ", разяснява Русинова и  добави, че тази порочна процедура е откровена машинация, която ощетява данъкоплатците и страната, само че най-много е рискова за водачите.

" Други сходни случаи сме следили по пътищата край Търговище, Каспичан, Шумен и Нови Пазар ", сподели още Руснова.

Тя разкри, че във Варна се виждат и други нелоялни практики.

" Има производител на пътни знаци, който твърди, че употребява светлоотразителните фолиа на влиятелна интернационална компания. Проверка обаче откри, че тази компания в никакъв случай не е продавала фолио на въпросния производител " , изясни Диана Русинова.

Тя и сътрудниците й от Европейския център за транспортни политики са изпращали неведнъж сигнали до Министерството на районното развиване и благоустойството и до прокуратурата, само че без резултат.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Диана Русинова:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР