Войната между Израел и Хамас“ в ивицата Газа и други

...
Войната между Израел и Хамас“ в ивицата Газа и други
Коментари Харесай

Украйна, Газа и абортите бяха основните теми в републиканския дебат в Маями

Войната сред Израел и „ Хамас “ в линията Газа и други външнополитически въпроси преобладаваха по време на третия разгорещен спор на претендентите за президент на Републиканската партия в Маями. Кандидатите дадоха обещание безрезервна поддръжка за военния отговор на Израел след нападенията на Хамас предишния месец и се сблъскаха по въпросите на Украйна, Китай и имиграцията, заяви „ Гардиън “.


Дебатът, в който не участваше Доналд Тръмп, безапелационният любимец за номинацията на партията през 2024 година, който организираше собствен частен протест на друго място в региона, беше по-ожесточен от предходните в Уисконсин и Калифорния. Оживените словесни престрелки от време на време прекосяваха в обиди, като в един миг Ники Хейли назова един от противниците си " мърша ".

Кандидатите се бориха и по въпроса за имиграцията и за твърдата антиабортна позиция на партията, която съгласно анализатори е повода за това.

Дискусиите по отношение на дейностите на Израел в Ивицата Газа обаче бяха най-значими.

" Ще кажа на Биби (министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху) да завърши един път вечно работата с тези касапи от „ Хамас “. Те са терористи. Те избиват почтени хора. Ако можеха, щяха да изтрият всеки евреин от лицето на земята ", съобщи Рон ДеСантис, губернатор на Флорида.

Хейли, някогашен дипломат в Организация на обединените нации, беше също толкоз откровена. " Първото нещо, което му споделих, когато това се случи, беше: " Приключи с тях ". Те би трябвало да отстраняват „ Хамас “, ние би трябвало да подкрепим Израел с всичко, от което се нуждае, по всяко време, и трето, да се уверим, че ще върнем заложниците си вкъщи. "

ДеСантис си приписа заслугата за наемането на полети за избавяне на блокираните американци в Израел, само че прекали, като съобщи, че " можеше да има още заложници, в случай че не бяхме работили ". Полетите на губернатора, които някои подлагаха на критика като де факто външна политика, бяха осъществени, откакто на 7 октомври „ Хамас “ взе към 240 заложници.

Хейли и предприемачът Вивек Рамасвами, който е подложен на критика за спорни расови мнения, си насочиха взаимно закани. Рамасвами съобщи, че политиката на Хейли подхранва войната, и в отпратка към някогашния вицепрезидент я назова " Дик Чейни на трисантиметрови токчета ".

" Аз нося петсантиметрови токчета и не ги нося, в случай че не можете да тичате на тях ", изстреля тя непосредствено в отговор. " Нося токчета не за фешън изказване - те са за муниции ".

Поредната неприятна замяна на отзиви сред двамата се случи по време на полемика за китайската обществена медийна платформа TikTok. " По време на последния спор тя ми се подигра, че съм се включил към TikTok, до момента в който личната ѝ щерка в действителност е употребила приложението дълго време, тъй че може би искаш първо да се погрижиш за фамилията си ", отсече Рамасвами.

" Остави щерка ми отвън устата си ", намеси се Хейли. " Ти си просто безсрамник. "

Бившият дипломат в Организация на обединените нации се показа добре в първите два дебата и в последно време се радва на внезапен скок на известността. Тя беше обрисувала ДеСантис като изолационист в миг, когато съгласно нея Съединени американски щати би трябвало да работят с световни сътрудници, и враждата им продължи с пререкания във връзка с Китай, като всеки обвиняваше другия, че води политика, удобна за един от враговете на Америка.

Но двойката се сплоти в стратегическото скъсване на отсъстващия някогашен президент, от който изостава със забележителна разлика в конкуренцията за номинацията. Тръмп, сподели ДеСантис, " ви дължи да бъдете на тази сцена ".

" Той сподели, че републиканците ще се уморят да печелят. Е, видяхме го нощес: омръзна ми републиканците да губят ", сподели ДеСантис, визирайки изборните триумфи на демократите на 7 ноември в Кентъки и Вирджиния.

Хейли сподели: " Мисля, че той беше верният президент в точното време. Не мисля, че в този момент е верният президент. Смятам, че той ни вкара в дълг от един трилион $ и децата ни в никакъв случай няма да ни го простят. Мисля, че фактът, че в миналото беше прав във връзка с Украйна и външните въпроси - в този момент му се подкосяват коленете и още веднъж се пробва да бъде другарски надъхан. "

Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, който изостава в социологическите изследвания, беше запитан по какъв начин би оказал помощ на Украйна в борбата ѝ против Русия, само че се насочи към рецензия на граничната политика на администрацията на Байдън. Той предизвести, че " терористични кафези " влизат в страната от Мексико.

След това сподели: " Американският народ е отчаян, че няма президент, който да ни припомня и да ни споделя къде е отговорността. Къде са тези долари? Как се изразходват тези долари? Нуждаем се от тези отговори, с цел да продължим да виждаме поддръжка за Украйна ".

Джо Байдън е изискал от Конгреса 106 милиарда $ за помощ на Украйна и Израел.

Скот съобщи, че желае да види южната граница на Съединени американски щати затворена за имигранти, Рамасвами съобщи, че ще построи стена там и на северната граница с Канада, а ДеСантис повтори предходното си заричане да изпрати бойци на границата и да простреля контрабандистите на опиати.

Крис Кристи, някогашен губернатор на Ню Джърси, приказва за нуждата да се възпре Китай от навлизане в Тайван, до момента в който дебатът преминаваше към други външнополитически тематики. " Трябва да преминем напряко към нашата стратегия за нуклеарни подводници и да я увеличим фрапантно ", сподели той.

Кристи се включи в дебата за TikTok, като съобщи, че платформата е " освен шпионски програмен продукт - тя замърсява мозъците на американските младежи в цялата страна и го прави съзнателно ". Като президент той съобщи, че ще я забрани.

По отношение на абортите, които стоят зад доста от загубите на републиканците от 7 ноември, Хейли изложи по-мека позиция от другите претенденти, която въпреки всичко може да откри отклик измежду гласоподавателите. " Колкото и да съм за живота, не осъждам никого за това, което е избрал, и не желая да ме съдят за това, че съм за живота ", сподели тя.

Междувременно Тръмп съобщи, че е толкоз напред в конкуренцията за номинацията, с повече от 44 пункта съгласно Real Clear Politics (RCP), че дебатите са безсмислени. В предизборните си послания във вторник той го назова " борба на губещите ".

Докато личната кандидатура на Тръмп е затънала в юридически проблеми, които към момента могат да я провалят, останалите му противници даже не са близо. Скот, Кристи и Рамасвами са с ниски едноцифрени резултати в изследванията, което оставя ДеСантис и Хейли, самите те единствено с 13% и 9% съгласно RCP, като най-реални други възможности.

Ще има още един републикански спор, в Тускалуза, Алабама, на 6 декември, преди първичните избори през 2024 година да стартират с вота в Айова на 15 януари.

Полето, което към този момент е сведено до петима в Маями след отдръпването на някогашния вицепрезидент Майк Пенс и неквалифицирането на губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргам, може да бъде още по-намалено до тогава. А след края на дебата консултант от акцията съобщи, че Тръмп няма да участва и в Алабама./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР