"Вотът за независимост в Каталуния премина към хаос и сблъсъци",

...
"Вотът за независимост в Каталуния премина към хаос и сблъсъци",
Коментари Харесай

Западните издания коментират референдума за независимост в Каталуния

"Вотът за самостоятелност в Каталуния мина към безпорядък и конфликти ", установи "Ню Йорк таймс " в заглавие на преписка от Барселона за вчерашния референдум.

Сблъсъците с служителите на реда, пристигнали от други елементи на Испания, бързо помрачиха предстоящата от гласоподавателите празнична конюнктура. В края на деня и двете страни оповестиха, че са удържали победа - районното каталунско държавно управление сподели, че 90 на 100 от гласувалите 2,3 милиона гласоподаватели са се оповестили за самостоятелност, а от Мадрид обявиха, че референдумът е осуетен, написа вестникът. Изданието отбелязва, че в Испания, претърпяла революция и фашистки режим, национализмът е останал на назад във времето след възобновяване на демокрацията през 1975 година. Сега обаче има признаци, че опасността на Каталуния да раздели страната трансформира това статукво. И към този момент напрежението и неналичието на поддръжка (Шотландия и Венецуела са след малцината поддръжници), не понижават устрема за самостоятелност на Каталуния - благоденстващ район с друг език, история и просвета, заключава "Ню Йорк таймс ".

"Вашингтон пост " оповестява, че макар хаоса и насилието референдумът в Каталуния е посочил съществуването на безапелационна поддръжка за отделянето на региона от Испания. Според вестника плебисцитът е провокирал угриженост и потрес из Европа, където мнозина осъждат полицейското принуждение, само че и са обезпокоени, че каталунските сепаратисти нарушават конституцията на Испания. Вотът беше всеобщ акт на гражданско непокорство, проведено от районното държавно управление, само че тласнат от групи в мрежата WhatsApp, кодирани известия и секрети комитети. Имаше вълнуващи моменти, изразяващи мощта на народа, а деятелите, организирали вота, доста постоянно изпреварваха с две крачки управляващите в Мадрид, написа вашингтонският вестник.

Пред извънредно сложна задача се изправя испанският министър председател Мариано Рахой, който е твърдо уверен, че главният дълг на неговото държавно управление е да отстоява закона и да опазва целостта на испанската страна, показва "Файненшъл таймс ". Но вчерашната приложимост на палки и гумени патрони рискуват да задълбочат борбата и да отсрочат момента, в който управляващите в Мадрид и Каталуния ще седнат на една маса, с цел да намерят излаз от задънената улица. А реализирането на желанията на каталунското държавно управление да прибегне до крайната стъпка - едностранно оповестяване на самостоятелност, - може да накара испанската страна краткотрайно да анулира автономията на Каталуния и региона да бъде ръководена непосредствено от Мадрид, счита деловият вестник.

Лондонският "Гардиън " предизвестява, че трусовете от каталунския референдум може да се разпространят и отвън Испания. Каталуния не е неповторима, тъй като из цяла Европа има групи, които се стремят да предефинират идентичността и да отхвърлят централизираните страни. Вестникът твърди, че опитите на испанското държавно управление да потисне с брутална мощ референдума слага пред останалите членове на Европейски Съюз въпроса до каква степен Испания е привързана към демократичните правила в този момент, 42 години след гибелта на диктатора Франсиско Франко. Цитира се и посланието в "Туитър " на белгийския министър председател Шарл Мишел: "Насилието в никакъв случай не може да бъде отговор! ".

Със сигурност никой не счита, продължава "Гардиън ", че идеята за каталунската самостоятелност ще затихне след конфликтите в неделя със стотици ранени. Събитията може да навлязат в още по-радикална фаза - конфликтите да се разраснат, да има реципрочно принуждение и сходни митинги и другаде, да вземем за пример на олевялото население на стопански онеправданата област Галисия. В Страната на баските, където ЕТА десетилетия водеше кръвопролитна терористична акция, фантазията за самостоятелност е замразена, само че не забравена, отбелязва вестникът и напомня, че по време на размириците в Северна Ирландия ЕТА и ИРА са обменяли известия и опит.

Немският вестник "Велт " извежда в заглавие "Явен успех на сепаратистите в референдума в Каталуния ", а "Франкфуртер алгемайне " акцентира, че "90 % гласоподаваха за самостоятелност ". Френският "Поан " оповестява, че "вотът "да " за независимостта надви след ден на принуждение ", а "Паризиен " предсказва, че "борбата сред Мадрид и Барселона продължава ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР