Вотът за 49-о Народно събрание на 2 април е малко

...
Вотът за 49-о Народно събрание на 2 април е малко
Коментари Харесай

Росен Желязков: Новият парламентарен вот надали ще затвори цикъла от предсрочни избори

Вотът за 49-о Народно заседание на 2 април е малко евентуално да докара до завършек на серията предварителни избори.

Това съобщи пред Българска национална телевизия Росен Желязков от ГЕРБ.

" Дано, само че едва ли новите избори ще затворят цикъла. Заявките, които нашите политически съперници дават са, че за тях изборите за 49-о Народно заседание са нещо като вестибюл към 50-о Народно събрание, което те виждат като пренос към локалните избори и по тази причина може би е и тази съдружна формула. Ние от няколко месеца повтаряме, че в случай че няма постоянен кабинет в границите на 48-ото Народно събрание, пътят към 49-ото и 50-ото е доста по-реалистичен. Залогът да има постоянно държавно управление не е поради самото държавно управление, а с цел да има работещ парламент ", посочи той.

Според него работещият модел в тази обстановка е експертно държавно управление, сходно на проектокабинета " Габровски ", а " Демократична България " е разумният сътрудник на ГЕРБ.

" Дадохме няколко пъти поръчка, че за поддръжката на Габровски е значимо да взе участие " Демократична България ". Идеологически и исторически тази поддръжка е най-логична, само че те избраха друго. Ще търсим не просто коалиция за власт, а формула, която да поддържа експертно държавно управление, тъй като е ясно, че политическия цикъл към този момент е доста къс, а би трябвало да се вземат решение проблеми, които да разрешат небосвод най-малко една година. Във времена на забележим и силнопълзящ евроскептицизъм, който има и политическо оглавяване, е значимо да мислим доста крачки напред, а не да вършим тънки политически сметки. Затова ние държим на формулата евроценности и еворпринадлежност ", посочи Желязков.

Той отхвърли тезата за съществуването на по този начин наречената " хартиена коалиция " сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " и посочи разликите, които ГЕРБ има със социалистите по въпросите за войната в Украйна, даването на на военнотехническа помощ, закупуването на изтребители F-16 и модернизацията на Българската войска.

" Затова не беше допустимо с Българска социалистическа партия да създадем болшинство, само че беше допустимо да го създадем с Демократична България и другите подкрепящи евроатлантизма ", посочи той.

По въпроса за правосъдната промяна Желязков посочи, че ГЕРБ се бори да няма интервенция на изпълнителната и законодателната власт в правосъдната власт отвън разпоредбите на демокрацията.

От ГЕРБ са изпратили искане до Конституционния съд за тълкувателно мнение по въпроса за мястото на следствието в правосъдната власт.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР