Вот на недоверие на правителството ще има, след като бъде

...
Вот на недоверие на правителството ще има, след като бъде
Коментари Харесай

Бистрят четири теми за искане на недоверие

Вот на съмнение на държавното управление ще има, откакто бъде признат дефинитивно републиканският бюджет за 2018-а. Това стана ясно в сряда (8 ноември) след съвещания сред представители на двете парламентарни групи, извършени в Народното събрание. Темата на вота обаче може да не е корупцията, разисквани са били още три - националната сигурност, опазването на здравето и демографската политика. Другата седмица диалозите не престават, с цел да се избере тематиката за вота.

В договарянията не участваха ръководителите на парламентарните групи и водачи на партиите Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Контактните групи се ръководеха от заместник-председателите Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

"Ние бяхме основатели за избор на съмнение. Правителството води политика, нездравословна и рискова за страната. Затова то би трябвало да бъде свалено от власт ", съобщи Бойчев след срещата. Вот на съмнение заслужава да бъде желан за всяка една сфера от активността на това държавно управление. Но въпреки това, в случай че той е за цялостна политика, държавното управление няма да може да бъде атакувано в идващите шест месеца. "Остана в допълнение да бъдат конкретизирани претекстовете за този избор и съответните тематика и фокус. Постигнахме единодушие по отношение на това, че тази парламентарна самодейност би трябвало да се развие след окончателното приемане на бюджета ", сподели още Жельо Бойчев.

"Парламентарната група на Движение за права и свободи получи задача за ремонт на това държавно управление ", сподели от своя страна заместник-шефът на депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонев. По думите му с Българска социалистическа партия имат съгласие за тайминга на вота. Съгласие има и по тематиката корупция, само че се обсъждали и други такива. "Не се тормозим да дискутираме тази тематика. Отбелязахме единствено на сътрудниците, че тематиката за битката с корупцията съществува по всички останали тематики, по които може да има избор на съмнение ", разяснява Йордан Цонев. Според него може да приказваме за битка с корупцията, когато приказваме за неуспеха в опазването на здравето, за неуспеха в образованието и така нататък

"Колегите от Българска социалистическа партия подадоха и втора тематика, ние също я считаме за доста, доста основателна за избор – това е тематиката за националната сигурност и неуспеха на политиката и корупцията в тази област. Ние също изказахме оферти за две тематики. Първата е неуспех на демографската политика на това държавно управление ", изясни още Йордан Цонев. Движението я стартирало, тъй като демографската политика била централна и за четирите партии от властта - ГЕРБ и тези в обединението "Обединени патриоти ". Все отново да не забравяме и че демографската политика е в обсега на наблюдаване на вицепремиера Валери Симеонов, който пък е най-желаният за отстрел от Движение за права и свободи.

Другата тематика, препоръчана от придвижването, е неуспехът на политиката в опазването на здравето. "И по този начин да обобщим - имаме четири тематики, идната седмица би трябвало да изберем една от тях - неуспех на политиката в битката с корупцията, втората - национална сигурност и защита, третата - демографска политика, и четвъртата - политика в опазването на здравето. Таймингът ни е към този момент явен ", заключи Йордан Цонев. Но явно той към този момент си е дал сметка, че корупцията процъфтяваше и при тяхното ръководство с Българска социалистическа партия.

Партията на предприемача Веселин Марешки няма да поддържа готвения от Българска социалистическа партия избор на съмнение на кабинета "Борисов 3 ". Това стана ясно след среща сред двете обединения на 9 ноември в Народното събрание.Все още не е ясно дали депутатите от "Воля " ще се включат в настояването на избор на съмнение на кабинета "Борисов 3 ". През последните седмици има забележим поврат в държанието на "Воля ". Депутатите са съвсем незабележими и гласоподават с ръководещите, а Веселин Марешки отсъства от Народното събрание. Първо, "Воля " оказа помощ за отменяне на президентското несъгласие и поддържа на трето четене измененията в Закона за защитата и въоръжените сили. В сряда пък утвърдиха и бюджета на НЗОК и ДОО. Според народни представители от ръководещото болшинство обръщането на позицията на партията и поддръжката й за властта се дължат на обстоятелството, че Марешки е със свален имунитет и обвиняем по няколко каузи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР