Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с

...
Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с
Коментари Харесай

Д-р Орлин Колев: Един депутат да не отиде на работа и правителството ще оцелее

Вот на съмнение може да се желае непрекъснато, само че с разнообразни претекстове

"Ако вотът на съмнение мине, идващ може да бъде пожелан още другата седмица ", посочи доктор Орлин Колев

Какви са парламентарните процедури след вота на съмнение?

"Ако вотът на съмнение е сполучлив, следва конституционната рулетка. Президентът би трябвало да връчи на посочения претендент от най-голямата ПГ изследователски мандат. Преди това би трябвало да се проведат съвещания с парламентарно показаните групи. Ще се появи на напред във времето ролята на президента. С консултациите той може да предизвика единодушие сред парламентарните групи за бъдещо устойчиво ръководство ", разяснява преподавателят по конституционно право в Софийския университет доктор Орлин Колев в студиото на "България заран " по.

Той посочи, че Конституцията не показва период, в който президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат. Прието е това да бъде в "разумен период ", който всекидневно е в границите на 10 дни.

За да се стигне до завъртането на
рулетката обаче, би трябвало най-малко 121 депутати да са дали своят вот "за " довечера.

"Вотът на съмнение е инструмент на опозицията. Мнозинството е обърнато. При осъществяване на управнически политики са нужни 121 депутати на ръководещото държавно управление. Днес кворумът е без значение. Неявил се народен представител, някой дал своя вот "въздържал се " или "против " е еднакво на поддръжка на държавното управление ", посочи доктор Колев пред Bulgaria ON AIR.

Първият изследователски мандат би трябвало да получи "Продължаваме смяната ". Ако не бъде подсилен в Народно събрание, идващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа мощ след изборите.

"Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са несполучливи, по Конституция президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народно събрание и със същия декрет да назначи дата за последващи парламентарни избори ", уточни последователността на събитията конституционалистът.

А изборите би трябвало да се проведат в период от 2 месеца.

Важно конкретизиране е, че до момента в който се върти парламентарната
рулетка държавното управление ще остане и извършва функционалностите си.

"Докато не бъде свалено или от Народното събрание или до момента в който не бъдат назначени служебни министри на президента. Оставките на министрите в настоящия парламент, със промяната на целия кабинет, ще бъдат погълнати, няма да се гласоподават настрана ", добави доктор Колев.

Ако вотът на съмнение не мине, подобен може да бъде пожелан още идната седмица.

"Вот на съмнение може да се желае непрекъснато, само че с разнообразни претекстове. Това е цялостна дестабилизация, само че Конституцията го позволява. Ако бъде по цялостната политика или по програмата на държавното управление, тогава в околните 6 месеца не може да се желае избор по никаква тематика ", посочи преподавателят по конституционно право.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР