Сектор Розопроизводство има подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

...
Сектор Розопроизводство има подкрепата на Министерството на земеделието и храните.
Коментари Харесай

Заместник-министър Стратев: Сектор „Розопроизводство” има подкрепата на Министерството на земеделието и храните

Сектор „ Розопроизводство ” има поддръжката на Министерството на земеделието и храните. След провокациите от последните години производството се възвърне сполучливо и площите към този момент са над 50 хиляди дка. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев на Празника на розата в Казанлък.

Заместник-министър Стратев уточни, че това е един от най-красивите български празници, който тази година се организира за 121 път. „ Розата остава важен знак на България, а качествата на българското розово масло са известни в целия свят “, разяснява той.

Към момента, според Закона за маслодайната роза, в регистъра на производителите са вписани 2 947 аграрни стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба. Според регистрите, обектите за преправка на розов цвят са 51, като техният годишен потенциал е за преправка на повече от 15 000 тона розов цвят, сподели заместник-министърът на земеделието и храните.

Българското розово масло остава скъпа суровина за международната парфюмерийна и козметична промишленост и експортът му главно е ориентиран към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, сподели още той.

Заместник-министър Стратев акцентира и смисъла на съхраняването на традициите, което е причина да се запазят производството и високото качество на Българското розово масло.

Заедно с министрите на образованието и науката проф. доктор и на туризма Евтим Милошев, регионалният шеф на Стара Загора Ива Радева и кметът на Казанлък Галина Стоянова, поданици на града и туристи от разнообразни страни той се включи в ритуала по бране на цвят и розоварене в градините край града.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР