Волокамският митрополит Иларион, един от най-влиятелните дейци на Руската православна

...
Волокамският митрополит Иларион, един от най-влиятелните дейци на Руската православна
Коментари Харесай

Дясната ръка на патриарх Кирил е отстранен

Волокамският митрополит Иларион, един от най-влиятелните дейци на Руската православна черква, който заема поста външен министър, е отхвърлен. Решението е взето на 7 юни от Светия синод на РПЦ в Москва.

Иларион е изместен в Унгария на поста админ на Будапещенско-унгарската епархия. Преди това, в продължение на 13 години, т.е. от избирането на Кирил за патриарх, той е началник на Отдела за външни църковни връзки.

Според осведомени с църковните въпроси Иларион бе апетитен за вероятен правоприемник на патриарха. Германският богослов и специалист по Източна Европа Регина Елснер вижда в този ход знак за недоверието на патриарх Кирил.

„ Преместването в Унгария е като намаляване от външен министър в районен свещеник “, разяснява тя и добави: „ Това е симптом на съмнение. В момента Кирил наподобява е в изключително състояние: вижда по какъв начин очакванията му се разпадат. Църквата в Украйна му обръща тил. С изключение на Унгария, множеството страни се дистанцират от Московската патриаршия “.

Някои специалисти считат, че повода за решението на РПЦ може да е била и сдържаната позиция на Иларион във връзка с войната в Украйна.

Иларион беше един от най-влиятелните фигури, определящи политиката на РПЦ по отношение на другите православни църкви, в това число и БПЦ. Той трябваше да дойде у нас на 25 февруари. Формалният мотив беше празникът на Свети Серафим Софийски, само че визитата беше анулирана поради започването на войната на Русия против Украйна на 24 февруари. Тогава Иларион най-вероятно щеше да търси поддръжката на БПЦ в разногласието сред Московската и Александрийска патриаршии. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР