Вокалистите на пловдивската вокална група Пеещите котенца“ откриха 20-то издание

...
Вокалистите на пловдивската вокална група Пеещите котенца“ откриха 20-то издание
Коментари Харесай

„Пеещите котенца“ от Пловдив на Magia Italiana

Вокалистите на пловдивската вокална група „ Пеещите котенца “ откриха 20-то издание на интернационалния фестивал на изкуствата „ Magia Italiana “ в италианския парк „ Мирабиландия “.

Специално за състезанието в Италия вокалната групировка приготви на италиански 6 песни на композитора и текстописец Невена Кючукова.

Пловдивските гении дадоха старт на фестивала с песента „ Questa mia nonna “ / “Тази моя баба “/. Tя е основана в типичния 7/8 размер, присъщ за българския фолклор.

Нейният текст е съгласуван със закачливия звук на националните песни, като показва обичта, отдадеността на бабите към своите внуци.

Автор на аранжимента е преподавателят в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ и член на Биг Бенд Пловдив Светлин Стайков. Песента е с номинация от националния конкурс за нова детска ария „ Сладкопойна чучулига “ и с премия от арт фестивала „ Сезони “ – Бургас.

Втората ария, с която излязоха на сцената на „ Magia Italiana “ надарените деца от „ Пеещите котенца “ е “Saltarella con la corda ” /„ Скачай на въже “/.

Тя прави своя дебют пред аудитория. Още с първото си осъществяване песента провокира възторг и бурните овации на феновете в залата на фестивала.

Автор на аранжимента е Георги Генов. 5-годишните близнаци Невена и Ангел Благоеви извършиха песента „ Близнаци “.

Малките артисти към този момент имат зад тила си първа премия от арт фестивал „ Сезони “ – Бургас през предходната година. Аранжиментът е дело на Пламен Бояджиев.

Три от солистките на „ Пеещите котенца “ извършиха песни за морето – Аделина Христоскова, Дарина Танева и Светлана Костова. И трите девойки за повторно стъпват на огромна сцена, само че за първи път пеят на италиански език. 6-годишната Ади извърши песента “L’estate di nuovo al mare ” /„ Пак съм на море “/.

През 2018 година песента бе номинирана в Детска мелодия на годината и за първи път бе излъчен неин клип на български език. Летният детски шлагер “Una barka strana ” /„ Странна лодка “/ се извърши на италиански от 7-годишната Светлана Костова.

В края на октомври 2022 година „ Странна лодка “ бе удостоена с два наградата от Европейския конкурс за детска ария „ Златни искри “ – за осъществяването на 6-годишната тогава Светлана Костова и за нова авторска ария на Невена Кючукова.

Аранжиментът е дело на известния варненски музикант Красимир Илиев.

Детската ария се съревноваваше в X-то издание на интернационалния конкурс за нови песни „ Златни искри “ дружно с 25 произведения на композитори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и България.

Своя дебют на задгранична сцена направи и 7-годишната Дарина Танева. Тя извърши песента „ L’estate al mare ” /„ Лято на море “/. В българския си вид е детски шлагер и обичана на меломаните. Още с дебютното си показване в конкурс печели първо място.

Нейният аранжимент е на преподавателя в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ проф. доктор Веселин Койчев, който повече от 20 години прави аранжименти на песни на „ Пеещите котенца “.

Преводите на италиански език на показаните от пловдивските гении песни са дело на Невена Костова, която с доста обич съумя да съобщи страстите в тях.

„ Песента „ Тази моя баба “ е доста докосваща, тъй като тя по някакъв метод се отнася и за моята връзка с децата по принцип.

В нея Невена Кючукова е предала отношението на една баба към внуците – да щипне и да целува бузките им. Всичко това още веднъж съчетано с прелестна музика и необикновено осъществяване “, показа Светлана Костова, която съпровожда на фестивала в Италия своята внучка и солистка на вокалната групировка Светлана.

„ Тази ария е химн на бабите. Прекрасна е и ти доставя същинско наслаждение да я слушаш с невероятната си благозвучност. Тя остава в съзнанието и те зарежда с чудесна страст, а изпълнена от тези прелестни деца – звученето е неповторимо “, разяснява Жана Георгиева, която споделя страстите и прекарванията от присъединяване си във фестивала дружно със своята внучка Дария.

„ Песента „ Скачай на въже “ е ария на европейско равнище. Цялата компилация от музика, текст и осъществяване е приказна. Според мен тази ария я чака огромно бъдеще, както и останалите на Невена Кючукова “, добави Светлана Костова.

В конкурсната стратегия вземат участие повече от 400 деца и младежи от 5 страни, които показват разнообразни изкуства на 4 местоположения в парк „ Мирабиландия “.

Тази година половината от участниците са от България. На сцените с изключение на вокални обединения могат да се гледат концерти на танцови и театрални групи, шоу спектакли на млади актьори. Гала-концертът на най-хубавите от тях ще се организира на 6 юли.

Организатор на интернационалния фестивал е МАИ „ Европа “ и неговият изпълнителен шеф Снежана Полихронова-Кърнолски. Той се организира под патронажа на почетния консул на България за региона Емилия Романя – Франко Кастелини.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР