Военнослужещи и цивилни служители от структури на Министерството на отбраната

...
Военнослужещи и цивилни служители от структури на Министерството на отбраната
Коментари Харесай

МО продължава да съдейства на украински граждани

Военнослужещи и цивилни чиновници от структури на Министерството на защитата не престават да спомагат на украински бежанци, които са настанени в бази на министерството. 229 украински жители, най-вече дами и деца, обитават в хотели, ръководени от Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело " все още. Предвид динамичната обстановка, броя им се трансформира непрестанно.

На украинските жители се оказва подпомагане при зародили въпроси от друго естество, в това число с информация за съществуване на услуги в обитаемоте места (аптеки, бюра за обмяна на валута, здравна помощ). С настанените в хотел " Рибарица " и в хотелите " Флагман " и " Адмирал " са извършени експертни срещи с бюрата по труда в Тетевен и Варна. Представени са законовите благоприятни условия за професионална претовареност на интересуващите се украински жители и са подхванати стъпки по попълването на първичните документи, нужни за постъпване на работа.

Съвместно с локалната администрация се провежда достъп до здравна помощ, в това число и педиатрична за дребните деца, както и профилирана за бременни дами. По самодейност на украински жители, владеещи български език, в хотел " Флагман " са изложени рисунки на 25 украински деца на тематика " Не на войната ". Чрез тях децата са изразили както благодарността си за гостоприемството на България, по този начин и вярата за мир.

В общежитие на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) " Н. Й. Вапцаров " от началото на март са настанени украински жители като все още те са 14. Сред тях има преподаватели, чиновници и обучаеми от морските университети на Република Украйна (от градовете Одеса и Херсон). Рускоговорящи курсанти от Морското учебно заведение всекидневно подкрепят Центъра за бежанци в Двореца на културата и спорта във Варна като вкарват и обработват информация, обвързвана с първичната регистрация на нуждаещи се.

Планетариумът на ВВМУ е квалифициран за дублиращ център за обработка и въвеждане на данни на украински жители. Постъпили са 12 запитвания от обучаеми в Украйна, които организират плавателна процедура, за опцията да продължат образованието си във ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ". Петима от тях към този момент са подхванали нужните процедури за прекачване.

Общо 1595 украински жители са превозени от военнослужещи и рейсове на Командването за логистична поддръжка в интервала 4 – 21 март. Операцията по транспортиране се провежда взаимно от министерствата на защитата и на външните работи. Ежедневно се правиха по няколко безвъзмездни курса от гранични пунктове в Молдова и Румъния до територията на Република България.

Министерството на защитата продължава да взе участие интензивно в дейностите на държавните институции, локалната власт и неправителствените организации за оказване на помощ на хора, които търсят в България избавление от военните дейности в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР