Военноморските сили на Украйна съобщиха за откриването на нов временен

...
Военноморските сили на Украйна съобщиха за откриването на нов временен
Коментари Харесай

Без да пита Русия: Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море

„ Военноморските сили на Украйна оповестиха за откриването на нов краткотраен филантропичен кулоар за търговски кораби, блокирани в черноморските пристанища на Украйна, както и за зърнени и селскостопански артикули “, заяви Kyiv Post в Twitter (X).

 

Говорителят на украинските военноморски сили Олех Чалик подсигурява, че коридорът ще бъде „ доста транспарантен “ и камери непрекъснато ще излъчват от корабите като доказателство, че задачата им е филантропична и няма военни цели.

Маршрутите към този момент били препоръчани от Украйна на Международната морска организация.

 

Става въпрос най-вече за цивилен кораби и контейнеровози, блокирани на пристанищата в Черноморск, Одеса и Пивден от началото на войната. На тези, чиито притежатели потвърдят подготвеност за плават, ще бъде издадено позволение за прекосяване през маршрутите.

 

Инициативата обаче се организира без единодушието на Русия, което породи опасения за сигурността на тези направления. Чалик добави също, че продължава да съществува риск от мини в Черно море, както и военна опасност от страна на Кремъл, който след отдръпването си от Зърнената договорка разгласи, че ще приема всеки транспортен съд като евентуална военна опасност и ще го третира според това.

 

Пред Ройтерс немски търговец на зърно разяснява, че се нуждае от повече детайлности за новия краткотраен канал за мореплаване, защото „ той не може да работи, в случай че Русия не поеме съответен ангажимент да не нападна корабите. “

Миналия месец Москва се отхвърли от едногодишното съглашение за черноморското зърно, което позволяваше на Украйна да изнася безвредно селскостопански артикули. Русия изясни внезапния си ход с обвинявания, че интернационалната общественост не извършва нейните условия за омекотен износа на зърно и торове.

 

Организацията на обединените народи съобщи, че решението на Русия да се откаже от договорката рискува да провокира международна продоволствена рецесия.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР