Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем полковник М.О. за

...
Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем полковник М.О. за
Коментари Харесай

Има обвиняем за смъртта на подполковник Валентин Терзиев

Военно-окръжна прокуратура - София притегли като обвинен полковник М.О. за причиняване на гибелта на подполковник Валентин Терзив, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Досъдебното произвеждане по случая е формирано на 9 юни 2021 година, откакто по време на тактическо обучение с бойни стрелби аероплан МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море против Шабла.

По информация на " Нова телевизия " обвиненият за гибелта на военния водач е полк. Методи Орлов - заместник-командир по летателната подготовка на " Граф Игнатиево ". В деня на злощастното обучение той е бил началник на стрелбите. е упрекнат и за тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв..

Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача майор Валентин Терзиев, защото откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Със същото действие обвиненият не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв..

Спрямо обвинения е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР