България е важна държава за транзит за съседните страни, които

...
България е важна държава за транзит за съседните страни, които
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с президента на Аезрбайджан Илхам Алиев

България е значима страна за пренос за прилежащите страни, които получават азербайджански газ през нейната територия. Това сподели президентът на Аезрбайджан Илхам Алиев пред публицисти в Баку през днешния ден. Според Алиев броят на страните, които ще се възползват от това ще се усилва.

На публично посещаване в Азербайджан по негова покана е българският държавен глава Румен Радев. По-рано през днешния ден двамата президенти разговаряха „ на четири очи “ и подписаха документ за подсилване на взаимното съдействие сред двете страни.

Алиев акцентира, че България и Азербайджан са стратегически сътрудници от 2015 година, като оттогава връзките сред двете страни се развиват динамично. Политическият разговор и ангажираност разрешава разширение на връзките сред България и Азербайджан във всички сфери на интерес, означи Алиев.

Търговският стокообмен се множи, като един от главните мотори за това е съдействието в енергийния бранш. Има обещаващи благоприятни условия за бъдещо енергийно съдействие в доставките на газ, сподели Алиев. Той акцентира, че годишно се усилват доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 милиарда кум. м. Доставени на българския пазар, до момента в който през 2022 година бяха едвам 600 милиарда куб.м. Тази година по упования ще сме дали 1,5 милиарда кубм. На България, уточни той. По думите му с това ще бъде покрито към 50 % от потреблението на газ на страната ни.

Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за подсилване на стокообмена, съдействието в енергийния бранш като явен знак за нашия триумф, сподели още Алиев.

Относно плана за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска сила в Европа Алиев съобщи, че до няколко месеца ще бъде приключено плановото изследване, което ще означи началото на действителния труд и работа по плана. Азербайджан ще бъде освен снабдител за петрол и газ, само че и на зелена сила, сподели Алиев.

Благодарение на вложения от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е планът, като през днешния ден виждаме, че той става значима част от междинния кулоар, сподели още Алиев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР