Военният министър Тодор Тагарев призова българското общество да няма притеснения,

...
Военният министър Тодор Тагарев призова българското общество да няма притеснения,
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Не даваме прекалено много от бойната ни техника на Украйна

Военният министър Тодор Тагарев прикани българското общество да няма терзания, че даваме прекомерно доста от бойната ни техника на Украйна.

" Определено не даваме всичко. Кабинетът схваща, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата лична сигурност. Няма за какво да се тормозят хората в загуба на бойни качества ", съобщи пред Българска национална телевизия той.

Попитан по какъв начин се трансформирала българската войска за 20 години в НАТО, Тагарев отговори:

" В съпоставяне преди 20 години несъмнено армията е доста по-добре готова да работи взаимно с нашите съдружници, с цел да спрем всеки един евентуален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съдружници, в случай че това се наложи. Няма нужда сами да подсигуряваме нашата сигурност, да влагаме големи средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички усилваме разноските за защита, усилваме отбранителните си качества, само че още веднъж ние сме по-добре готови да действаме дружно и да подсигуряваме общата ни сигурност ".

" Има за жалост част от нашето общество, което не схваща какво значи НАТО за нашата сигурност и търси други разновидности. Определно мога да кажа, че тези вариантине подхождат на българския народен интерес, те не оферират никаква опция. В края на предходната години 18 страни членки на НАТО оповестиха, че реализират 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита. Разходите в Европа за защита ще се усилят. Това е обикновено. През годините Съединени американски щати усилваше каузи на финансовото си присъединяване в НАТО. Но Европа разбра, че би трябвало да одобри своя дял от качествата на съюза за въздържане и защита ", добави военният министър.

Той увери, че превъоръжаването на българската войска върви поетапно.

" Тези огромни планове не се случват в границите на мандата на един министър. За нови бойни самолети приказваме от близо 15 години. В рамките на моя мандат ние сключихме контракт за ремонт на 6 мотора за Миг-29 и на два елемента, които съгласуват работата на моторите, което ще даде опция да бъдат вдигнати и поддържани няколко самолета. Направили сме всичко допустимо тези самолети да летят до идването на F-16 и даже малко повече. В ход е процедура за още 6 мотора за Миг-29, което ще реши казуса. Първите два самолета F-16 се чака да дойдат напролет на 2025 година Единият нов транспортен съд към този момент е на вода, идната година той ще бъде подготвен. Една година по-късно и идващия военен транспортен съд. Машините " Страйкърс " стартират да се появяват след към година и половина. В доста напреднала фаза сме за придобиването на радари. Отделни родови войски получават ново въоръжение ", изясни Тагарев.

Той разяснява и тематиката със забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна.

" Това е преекспонирано политически, изрично мога да заявя. Последното решение, което беше оповестено в Държавен вестник и което ни дава опция да стартираме процедуряата беше на 2 януари тази година. Атаките против мен започнаха доста по-рано. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за към 3 седмици, по-късно стартира събирането на машини от страната, което лиши към 4 седмици и към 3 седмици лиши товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за към 2 месеца ние свършихме тази работа. Някой е приказвал предходната година и че е имало междинно решение, не значи, че това е стартирало процедурите. Армията не е транспортна компания ", уточни военният министър.

По думите му главната смяна, която се случила по време на ръководството на кабинета Денков е, че " България още веднъж съумя да се нарежда на почтено място измежду съдружниците ни, като знаем, че ние сме част от НАТО и че разбираме, че Русия е агресор и имаме честен и стратегически интерес на помогнем на Украйна ".

Във връзка с политическата обстановка Тагарев отхвърли да е станал " ябълката на раздора " в договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново ръководство, които претърпяха неуспех.

" Аз имам цялостно доверие на акад. Денков и той ме увери, че моето име по време на договарянията не е споменавано ", сподели Тагарев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР