Военният епос На Западния фронт нищо ново доминира на церемонията

...
Военният епос На Западния фронт нищо ново доминира на церемонията
Коментари Харесай

Кой е големият победител на наградите БАФТА

Военният епос " На Западния фронт нищо ново " господства на церемонията за премиите БАФТА, спечелвайки седем оценки, включително за най-хубав филм, оповестяват международните информационни организации и Би Би Си. 

Сред останалите награди за продукцията са за най-хубав режисьор (Едвард Бергер), най-хубав приспособен сюжет и най-хубав неанглоезичен филм. 
 Едгар Бергер
Със седемте си награди " На Западния фронт нищо ново " усъвършенства върха за най-вече оценки, завоюва от неанглоезичен филм. Досегашният връх от пет награди принадлежеше на италианската драма за съзряването " Ново кино " Парадизо " (1988).

" Баншите от Инишерин " на майстора на черната комедия Мартин Макдона също се подреди измежду огромните спечелили с четири наградата, измежду които за най-хубав английски филм, макар че мястото и сюжетът са ирландски, както и актьорските награди за поддържащи функции за Кери Кондън и Бари Киогън.
 Мартин Макдона
" На Западния фронт нищо ново " е екранизация на романа на Ерих Мария Ремарк от 1928 година В речта си при приемането на премията за най-хубав неанглоезичен филм, режисьорът Едвард Бергер сподели, че основателите му " са поели отговорността да опишат тази история и за тях е чест, че публиката я е приела с голяма обич ".

Бергер също по този начин отдаде респект към сражаващите се в Украйна и показа, че е съумял да преодолее личните си подозрения по отношение на снимането на кино лентата с помощта на щерка си Матилда, която го е окуражила, откакто е прочела книгата в учебно заведение.

След спечелването на наградата за най-хубав английски филм режисьорът Мартин Макдона в началото се пошегува: " Най-добрата " каква " премия? ", само че по-късно посочи, че лентата е имала право на присъединяване в категорията с помощта на финансирането й от Ченъл 4. 

Макдона одобри и наградата за най-хубав автентичен сюжет. В речта си режисьорът и сценарист сподели: " Създаването на сходен печален филм не би трябвало да е толкоз занимателно, само че това се случи с помощта на актьорския състав ".

Роденият в Дъблин Бари Киогън, който като дете е прекарал известно време в обществени домове, посвети премията си за поддържаща мъжка роля на " децата от региона, от който идва, мечтаещи да реализират нещо ".

В своята тирада при приемането на оценката носителката на наградата за най-хубава актриса в поддържаща роля Кери Кондън се обърна към Мартин Макдона с думите: " Благодаря ти за всички функции, които ми даде през цялата ми кариера. Те ме карат да се усещам толкоз горда, че съм ирландка ".
 Кери Кондън
Биографичният филм " Елвис " на режисьора Баз Лурман е другият огромен победител, който също получи четири награди - за най-хубав кастинг, дизайн на костюми, грим и прически и най-хубав артист в основна роля (Остин Бътлър).

" Това е необикновено. Към сътрудниците, с които бяхме номинирани -  аз съм очарован от вас. Толкова съм признателен за всички тези моменти, които успяхме да прекараме дружно ", сподели Остин Бътлър, приемайки оценката, и добави: " Искам да благодаря на семейство Пресли, не мога да ви благодаря задоволително за вашата обич. Надявам се, че съм ви предиздвикал да се гордеете с мен. "
 Остин Бътлър
Лиса Мари Пресли, единствената щерка на Краля на рока Елвис Пресли, умря малко след триумфа на кино лентата на церемонията за премиите " Златен глобус ". 

Още преди раздаването на премиите БАФТА брутално жестокият, само че обожаван от рецензията филм " На Западния фронт нищо ново " беше един от любимците за спечелването на водещото отличие за най-хубав филм на " Оскар " -ите идващия месец. Подкрепата на Британската академия за кино и телевизия несъмнено ще ускори набраното от военния епос движение.

По-големите изненади на церемонията за премиите БАФТА в неделя бяха в актьорските категории. Отличието на относително непознатия за публиката Остин Бътлър за най-хубав артист за ролята му в " Елвис " може да му помогне да изпревари съперниците си Колин Фарел за " Баншите от Инишерин " и Брендън Фрейзър за " Китът ".

Особено забележителна е загубата на Фарел на премиите БАФТА, защото мнозина допускаха, че точно той е най-вероятният победител. Вместо това в поддържащите актьорски категории бяха отличени сътрудниците му Кери Кондън и Бари Киогън. 

Любителите на киното ще би трябвало да изчакат до 12 март, с цел да схванат дали двойката ще успее да повтори изненадващия си успех на " Оскар " -ите, където Анджела Басет за " Черната пантера: Уаканда вечно " и Ки Хи Куан за " Всичко на всички места едновременно " твърдо са считани за любимци за актьорските призове в поддържащите функции. 

Най-големият губещ на церемонията за премиите БАФТА безспорно е филмът " Всичко и на всички места едновременно ", който взе единствено едно от 10-те оценки, за които беше номиниран. Безумното научнофантастично премеждие имаше повече номинации от всеки различен филм за " Оскар " -ите, само че успеха, която мнозина предвидиха, към този момент наподобява по-малко евентуална.

Кейт Бланшет предстоящо беше оповестена за най-хубава актриса за осъществяването си в " Тар ". Във кино лентата тя играе известната диригентка и композиторка Лидия Тар, чиято кариера се разпада, когато е упрекната в корист.
 Кейт Бланшет
Бланшет сподели, че миналите 12 месеца са разчупили концепцията, че прекарванията на дамите не са " монолитни ", и добави, че ролята й на Лидия Тар " е била евентуално рисково начинание, което може да постави завършек на кариерата ".

Австралийската звезда и носителка на " Оскар " също по този начин благодари на майка си и на режисьора на кино лентата Тод Фийлд, като добави, че миналата 2022 година е била " изключителна година за дамите ".

Сред останалите отличници на премиите БАФТА се подредиха " Пинокио на Гийермо дел Торо " (най-добра анимация), " Вавилон " (дизайн на продукция), " Под слънцето " на Шарлот Уелс (най-добър английски дебют)

" Навални ", отдаден на съветския опозиционер Алексей Навални, беше отличен в категорията за най-хубав документален филм. Създателите на кино лентата посветиха премията на фамилията на Навални и на българския проверяващ публицист Христо Грозев.

Журналистът, който Русия разгласи за търсене през декември, съобщи в петък, че английската полиция му е " забранила да участва " на премиите БАФТА от съображения за сигурност, напомня Ройтерс. В отговор лондонската полиция сподели, че не е забранявала и не би могла да забрани на който и да било да участва на частно събитие. Решенията за наличие са от компетенцията на уредниците на събитието, съобщи тя.

" Момчето, къртицата, лисицата и конят " получи наградата за най-хубава английска късометражна анимация. 

Ема Маки беше удостоена с премията " Изгряваща звезда " - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се дефинира от публиката. Призът се присъжда на обещаващи млади гении, които не е наложително да са дебютанти в киното.     

Сред предходните носители на премията " Изгряваща звезда " са Том Харди, Даниел Калуя, Джеймс Макавой, Ева Грийн, Шая Лабъф, Кристен Стюарт, Джуно Темпъл, Уил Полтър, Джак О'Конъл, Джон Бойега, Том Холанд.

Водещ на церемонията за премиите БАФТА, която се състоя в Кралската фестивална зала на центъра " Саутбанк ", беше артистът Ричард Грант. Той изнесе решително и самоиронично зрелище с смешки, които се харесаха на публиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР