Военните усилия на Кремъл се огъват пред яростните контраатаки на

...
Военните усилия на Кремъл се огъват пред яростните контраатаки на
Коментари Харесай

Бягството на Путин - през ОАЕ, Иран, КНДР до… Марс frognews.bg

Военните старания на Кремъл се огъват пред гневните контраатаки на Украйна, а възможностите за победа понижават и рискът от промяна на режима нараства. Поради тази причина Путин и неговите другари сигурно обмислят своите тактики за бягство.

 

POLITICO беседва с Кристин Ван ден Вингаерт, някогашен арбитър в Международния углавен съд (МНС) в Хага - едно от съдилищата, които се занимават с следствието на хипотетичните зверства на Русия в Украйна. По думите на Ван ден Вингаерт всеки евентуален правосъден развой за военни закононарушения евентуално ще бъде провлечен и тежък – само че графикът може да бъде подкрепят от екипа на МНС, който към този момент събира доказателства на място.

 

Само казусът " Буча ", където след изтеглянето на Русия бяха открити всеобщи гробове и вързани трупове, евентуално ще бъде задоволително за доживотна присъда - ако МНС се докопа до причинителите.

 

Мечтата на Путин, несъмнено, е приветлив правоприемник в Москва да му издейства съглашение и да му разреши да живее в неговия замък или най-малко в уютна вила. В последна сметка Путин даде имунитет на Борис Елцин и фамилията му незабавно откакто самият той пристигна на власт.

 

Проблемите идват, в случай че нещата станат в действителност мрачни за Путин в Русия и той е упрекван за десетки хиляди смъртни случаи в Украйна. Къде би могъл да избяга, с цел да не се изправи пред правораздаването?

 

Адвокатите на Путин евентуално биха го посъветвали да отиде в страна, която не е подписала устава на МНС.

 

Ето някои от местата, където Путин може да отиде, оценени съгласно равнището на другарство, което може да откри с водачите там, евентуалното качество на живот и стабилността и риска от екстрадиция...

 

Китай

 

Плюсове: Путин назова Си Дзинпин свой  " непосредствен “ другар, а китайският общественик разказа сътрудника си в Кремъл по същия метод. Двамата автократи са толкоз близки, че даже се събраха на празненство със сладолед, с цел да отпразнуват 66-ия рожден ден на Си. И откакто Си неотдавна обезпечи третия си мандат като китайски водач - и всъщност циментира доживотното си президентство - Путин надали ще би трябвало да има работа с някой различен, с изключение на с правилния си приятел.

 

Минуси: Китайско-руските връзки са разказани като по-скоро стратегически, в сравнение с същински топли. Пекин може да не желае да рискува търговията си със Запада, като дава леговище на упрекнат военнопрестъпник в предишното.

 

Сирия

 

Плюсове: Сирийският президент Башар ал-Асад потърси помощта на Путин за бруталното потушаване на въстанието, което стартира през 2015 година, тъй че какво е малко заточение сред двама дългогодишни военни нарушители?

 

Носят се клюки, че Путин се готви да реалокира антуража си в Алепо, в случай че загуби войната.

Недостатъци: Путин евентуално ще би трябвало да пресече въздушното пространство на Турция – и затова на НАТО – с цел да стигне до Сирия, оставяйки го ненапълно изложен на риск.

 

Иран

 

Плюсове: Почти мъртвата нуклеарна договорка сред Иран и Запада значи, че Техеран няма какво да загуби от това да се приближи до Путин. Всъщност глобите, наложени както на Русия, по този начин и на Иран през последните години, заздравиха връзките, като Техеран се трансформира в обичания снабдител на дронове на Русия. Бонус: като се има поради, че Путин заобикаля алкохола, обществената възбрана за пиянство евентуално няма да го смути.

 

Минуси: Продължаващите всеобщи митинги против авторитаристите на власт значат, че дните на режима може да са преброени - и там ще отиде безвредното леговище на Путин. Приятелите на аятоласите може да не са известни през идващите месеци и години. Путин не би желал да има същата орис като съветския посланик и стихотворец от 19-ти век Александър Грибоедов.

 

Северна Корея

 

Плюсове: Северна Корея - различен прочут снабдител на съветски оръжия, има млад " висш водач “ отпред, който не демонстрира никакви признаци, че скоро ще загуби властта си. Докато огромна част от нацията живее в беднотия, семейство Ким имат богат метод на живот.

 

Минуси: Строгите правила, които ръководят всекидневието в Пхенян, значат, че страната управлява всичко - от облеклата, които хората носят, до техните прически и потреблението на диалект. Освен това постоянно има риск нуклеарното дрънчене на оръжие на Ким Чен-ун да приключи със сълзи.

 

Обединени арабски емирства

 

Плюсове: Путин ще върви по утъпкан път, в случай че потърси леговище в ОАЕ. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга в страната след завладяването на талибаните предходната година и се твърди, че е бил лекуван месеци в петзвезден хотел; някогашният испански крал Хуан Карлос прекара две години в страната, откакто беше обвързван с следствие за хипотетична корупция. Освен това ОАЕ описаха съветските въздушни удари в Сирия като офанзиви против " общ зложелател “.

 

Минуси: Враговете на Путин биха видели ОАЕ като много елементарно място за осъществяване на удар.

 

Саудитска Арабия

Плюсове: Отношенията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с Русия на Путин се усъвършенстват през последната година, като връзките се задълбочават макар нахлуването в Украйна. Двете петролни суперсили координират своите енергийни политики и споделят общи полезности, когато става въпрос за това по какъв начин ръководят своите страни и по какъв начин се отнасят към публицисти, които не следват линията на страната.

 

Недостатъци: Когато се стигне до напън, Съединени американски щати могат да изискат услуги в Рияд. Освен това в Сирия Путин застана на страната на режима на Асад, който също е подкрепян от Иран – основният зложелател на Саудитска Арабия. Саудитците в отговор усилиха поддръжката си за бунтовниците. Така че може да има известно напрежение.

 

Кауч-сърфинг в турското имение на Шрьодер

 

Плюсове: Турция не е член на Международен углавен съд, тъй че няма риск от екстрадиция на този фронт. И защото президентът Реджеп Тайип Ердоган работи като медиатор в договарянията сред Москва и Киев, не би било отвън сферата на опцията Путин да подписа договорка, която включва прошка в страната му.

 

Има и друга позитивна страна в избора на Турция: Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер, до неотдавна член на управителните препоръки на съветската петролна компания Роснефт и газовия колос Газпром, е един от най-близките другари на Путин – и употребява скромната си заплата, с цел да купи ваканционно имение в Турция. Със сигурност Шрьодер има място на дивана си за остарял другар.

 

Минуси: Има явен проблем с този проект - не може да се даде прошка против военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

 

Свободната стая на Меркел в Берлин

 

Плюсове: От царистите, които избягаха от болшевиките по време на революцията, до членовете на опозицията, бягащи от все по-царската Русия на Путин в този момент, Берлин от дълго време е магнит за съветската диаспора. Путин може да обмисли да се обади на различен някогашен немски канцлер: Ангела Меркел може да има място за остарял другар в скромния си апартамент. Въпреки че Меркел не може да се състезава с Шрьодер във връзка с другарството, тя постоянно е подкрепяла енергийната политика и тръбопроводите на Путин и двамата можеха да беседват или на немски, или на съветски.

 

Недостатъчи: Германия (заедно с Франция, Полша и други) е почнала лично следствие на хипотетични съветски военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Украйна, за да изправи виновните пред личните си съдилища според механизма на универсалната пълномощия.

 

Унгария

 

Плюсове: В рамките на Европейски Съюз Унгария евентуално е най-хубавият залог на Путин за леговище. Премиерът Виктор Орбан се от всеобщите европейски решения, когато става дума за налагане на наказания на Русия в отговор на войната й против Украйна, отхвърли да изпрати военна помощ на Киев и даже подписа газова договорка с Кремъл след нашествието.

 

Минуси: Влизането в Европейски Съюз би било неприятна концепция. Въпреки отстъплението на върховенството на закона в Будапеща, страната е подписала съглашение с Международния углавен съд и е страна по системата на Европейската заповед за арест.

 

Колонията на Мъск на Марс

 

Плюсове: Шефът на Twitter Илон Мъск наподобява счита, че има “мирен проект “ за преустановяване на войната на Русия против Украйна. Може би създателят на SpaceX би могъл да вложи парите си и да даде на Путин леговище в колонията му на Марс - много отвън юрисдикцията на Международния углавен съд.

 

Минуси: Местата в ракетите на SpaceX не са евтини и всеки знае, че Мъск не дава нищо гратис. Така че Путин ще би трябвало да бръкне надълбоко в джобовете си (или възглавниците на дивана), с цел да заплати билета си. Съобщава се, че коства 55 милиона $ единствено с цел да стигнете до Международната галактическа станция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР