Военните удари срещу Сирия едва ли ще доведат до война

...
Военните удари срещу Сирия едва ли ще доведат до война
Коментари Харесай

Експерти: Рискът от голям конфликт заради Сирия е минимален


Военните удари против Сирия надали ще доведат до война с Русия, само че каквото и да създадат Съединени американски щати сега Сирия наподобява изгубена. Около тези се сплотиха специалистите.

[b]Джеймс Пардю, някогашен дипломат на Съединени американски щати в България:[/b]

„ Ограничените военни удари на Съединените щати, Франция и Англия против Сирия няма да доведат до война с Русия. Не мисля, че това ще промени дълготрайно връзките сред Съединените щати и Русия. Не мисля, че това усилва опасността от някаква пагубна борба. Просто нямам доверие.

Съединените щати, Франция и Англия бяха доста ясни довечера, че използването на химически оръжия против цивилни е нарушаване на интернационалното право. Затова, съгласно мен, тези удари са законни. Руснаците ще развихрят пропагандната си машина. Те и сирийците ще кажат какви ли не неща. Но, почтено казано, ударите бяха относително скромни. Не разполагам с вътрешна информация, само че просто мислех, че ще са по-мащабни. Те бяха изцяло подобаващ отговор на използването на химически оръжия против почтени дами и деца.

Съединени американски щати нямат интерес да се ангажират прекомерно в Сирия, само че се усещат виновни като част от интернационалната общественост да отвърнат на химическата офанзива. Съединените щати имат вяра, че режимът на Асад е нелегитимен - поради офанзивите против личния му народ. За страдание руснаците взеха решение, че ще поддържат този човек Асад, който е подготвен да употребява химически оръжия против дами и деца. Това е извънредно неприятно. Съединените щати нямат интерес да се ангажират прекомерно в Сирия.
 Посланик Джеймс Пардю. Посланик Джеймс Пардю. / БГНЕС
Честно казано, ние бихме предпочели изобщо да не сме въвлечени там. Но ние имаме отговорност като част от интернационалната общественост да отвърнем на химическа офанзива. Руснаците доста нападателно прокламират Организация на обединените нации и придържането към интернационалното право. Но това, което направи Асад, е нарушаване на главните правила на интернационалното право. Не знам за какво Путин е решил да поведе Русия в тази посока. Но мисля, че е на неверната страна на историята. Със сигурност е на неверната страна на интернационалното право.

Не мисля, че Съединени американски щати имат поредна политика във връзка с Сирия и Ирак. Но въпреки това - във връзка с използването на военна мощ за въздържане на Башар Асад от химически офанзиви, днешните удари бяха уместно лимитирани. В дълготраен проект обаче е напълно друго - не съм сигурен, че Съединените щати имат добра стратегия".

[b]Марк Креймър, професор по история на Студената война в Харвардския университет:[/b]

„ Ще има, несъмнено, много огромно напрежение, както и взаимни обвинявания сред Русия и

Съединените щати и сред Русия и Англия и Франция. Но бих споделил, че рискът от огромен боен конфликт поради Сирия е най-малък. Нито една от страните няма интерес от това. Възможно е да бъдат въвлечени някои елементи, както в тази ситуация преди няколко месеца, когато американски военни убиха десетки съветски военни. Не предумишлено, а при отбиване на нахлуване. Но няма да се стигне до огромен въоръжен конфликт.

Очаквам, в действителност, Русия да предприеме някакъв алегоричен ответен удар. Тя въпреки всичко съобщи, че ще го направи. Би изглеждала някак слаба и безпомощна, в случай че не отвърне по някакъв обмислен отговор. Но разновидностите й са лимитирани. Американското, английското и френското наличие в Сирия са лимитирани. А в случай че решат да нанасят военни удари на друго място, земята под краката им по никакъв начин няма да е постоянна и изгодата им ще е прекомерно лимитирана. Мисля, че такива дейности биха били алегорични, в опит да покажат мощ, само че няма да реализират доста.
 Палестинци стачкуват в поддръжка на Сирия. Палестинци стачкуват в поддръжка на Сирия. / БГНЕС
Сирия на Башар Асад сигурно към този момент е изгубена. Той сподели, че е подготвен да направи каквото и да било, с цел да остане на власт. През 2015 година изглеждаше, че е в заплаха да бъде свален от власт, само че Русия се намеси и обърна хода на войната. Сега наподобява, че Асад освен може да си върне контрола, само че и огромна част от Сирия. В този смисъл, каквото и да създадат Съединените щати, Англия и Франция в този миг, Сирия наподобява изгубена. Положението не е положително, каквото и да бъде подхванато в този момент. Сирия ще продължи да съществува в извънредно неприятна и бурна обстановка още много години “. /БГНЕС

-------

Интервютата на дипломат Пардю и проф. Креймър са дадени пред БНР.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР