Военните технологии винаги са произлизали от експерименти и разработване на

...
Военните технологии винаги са произлизали от експерименти и разработване на
Коментари Харесай

Няколко впечатляващи военни изобретения

Военните технологии постоянно са произлизали от опити и създаване на нови способи за офанзива и защита. Някои опити са водени от необходимост; други – от любознание. Понякога оборудването от цивилния живот се приспособява, с цел да играе роля във войната, различен път – назад. Ето няколко образеца за военна досетливост като неизбежно, несъмнено, някои са били по-успешни от други.

 Big dog military robots

Big Dog е рожба на професор Мартин Бътлър, някогашен началник на роботиката в университета Макгил. Машината е създадена в лабораториите на НАСА. Тя е с височина малко под метър и дължина малко над метър като наподобява повече на муле.

Значението на робота за армията е способността му да минава през кръстосан терен, до момента в който носи товар до 150 кг. Той може да се оправи с наклони до към 35 градуса, без да губи непоклатимост и е най-полезен в региони, където колесните транспортни средства не могат да преминат.

Всеки от четирите му крайници има независимо хидравлично задвижване. Движението се управлява от комплицирани компютри, които реагират на противоположна връзка от датчици, конфигурирани по робота. Това разрешава на компютъра да направи нужните настройки на хидравликите, с цел да обезпечи оптималната успеваемост.

 Kugelpanzer pic2

Kugelpanzer, което значи „ кръговиден танк “ на немски, е едно от най-мистериозните изобретения на Втората международна война. Проектиран е като лека разследваща бронирана бойна машина. Но са създадени малко бройки и не се знае сигурно по какъв начин са работили и какъв брой ефикасни са били.

Танкът наподобява работи на същия главен принцип като колелото на хамстера – задвижва се от колело, което се задвижва от единствения пасажер в него. Като снаряжение евентуално е имал прикачена картечница.

Единственият действителен образец сега е модел, хванат от руската войска в Манджурия през 1945 година Той има дребни следи от приложимост, което допуска, че не е бил употребен прекомерно доста в борба.

 Evolution 36 mail

В днешно време хората имат хиляди неотворени мейл в кутиите си и изобщо одобряват тази технология с неуважение, като даденост. Но е забавно да се спомене, че имейлът води началото си от отбранителната стратегия на Съединени американски щати от 50-те и 60-те години на 20 век. Студената война се трансформира от ден на ден в софтуерна борба, изключително когато Съветският съюз пусна своя Спутник през 1957 година

Отговорът на Америка е да влага в научни проучвания, с цел да създаде своя лична напреднала информационна технология. През 1963 година е основана мрежата на Агенцията за напреднали проучвателен планове ARPANET.

Един от плановете й е да откри способи за бързо и несъмнено изпращане и приемане на информация, употребявайки относително новата компютърна технология. Първоначално хората, които работят на компютри, споделят информация с огромни мейнфрейм компютърни системи, след което информацията се предава на дребни лични компютри – прародители на актуалните компютри. Технологиите последователно се развиват по този начин, че компютрите да могат да изпращат информация до други компютри, които са отвън личната им мрежа.

Първоначално имейл адресите са за военно прилагане, само че с течение на времето цената на тази нова технология за необятното общество става явна.

Трябва да се откри общоприет метод, по който да се разпознава компютърът, изпращащ и получаващ известия. През 1972 година изобретателят Рей Томлинсън, който работи за ARPANET, предлага да се употребява символa @ за установяване на съответния компютър. Формулата, която той употребява е познатата ни – „ име на индивида “ @ „ име на компютър “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР