Военната инвазия на Русия в Украйна оголи част от ключовите

...
Военната инвазия на Русия в Украйна оголи част от ключовите
Коментари Харесай

Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании

Военната инвазия на Русия в Украйна " оголи " част от основните управнически позиции в съветски банки и компании поради напускането им от страна на някогашни европейски политици. 

Всички задгранични членове на надзорния съвет най-голямата банка " Сбербанк " са се отдръпнали от позициите си. 

Сред тях е някогашният министър председател на Финландия Еско Ахо (1991-1995), който e самостоятелен шеф на банката от 2016 година насам. От съвета излизат още Надя Уелс и Натали Брагински Муние, оповестява РБК. Тримата са подали оставка " по персонално предпочитание ". 

Бившият министър председател на Италия Матео Ренци също е напуснал съвета на шефовете на Delimobil - най-голямата съветска услуга за споделени транспорти, която е учредена от италианския предприемач Винченцо Трани. 

Ренци е изпратил известие до борда на шефовете, с цел да разгласи, че оставката му влиза в действие неотложно. 

Бившият канцлер на Австрия Кристиан Керн също е подал оставка като член на надзорния съвет на съветските държавни железници РЖД. 

" От тази нощ РЖД в действителност стана част от военната логистика. Дълбоко скърбя за това. Мислите ми са с жертвите на тази безумна експанзия ", споделя Керн пред Der Standard. 

Още един някогашен австрийски водач - Волфганг Шюсел, който управляваше страната сред 2000 и 2007 година - е подложен под напън да се откаже от мястото си в съветски ръб. 

Шюсел е в управлението на петролната компания " Лукойл " от няколко години. Неговата говорителка е декларирала пред Standard, че той не вижда нужда да приключи мандата си в сдружението, тъй като против него не са налагани наказания. 

Известната с близостта си до Путин някогашна министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсл също продължава да е част от борда на " Роснефт ", чийто ръководител към момента е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер.

Преди седмици Шрьодер беше препоръчан и за член на борда на " Газпром ", а в Германия тече спор за отнемането на държавните му привилегии поради скандалните му изявления в отбрана на съветския боен напън по отношение на Украйна. 

Дори той обаче смени тона по отношение на Москва след действителното начало на бойните дейности, инициирани от съветската войска. 

" " Войната и обвързваното с нея страдалчество на хората в Украйна би трябвало допустимо най-скоро да бъде прекъснато. Това е отговорност на съветското управление... интересите на сигурността на Русия не оправдават потреблението на военни средства ", се споделя в позиция на Шрьодер от 24 февруари. 

 

Друг немец с тесни връзки с Владимир Путин - МатиасВарниг - беше подложен под наказания от Съединени американски щати като началник на компанията " Северен поток 2 ". Той е и член на борда на шефовете на " Транснефт " и алуминиевия производител " Русал ". Варниг е и член на надзорния съвет на ВТБ Банк.

Варниг към този момент резервира съветските си позиции, само че реши да се отдръпна от надзорния съвет на немския ФК " Шалке 04 ". 

Главният изпълнителен шеф на BP Бърнард Луни също е член на съвета на " Роснефт ", защото английската петролна компания е измежду огромните акционери в съветското сдружение. 

В " Роснефт " е и Робърт Дъдли, някогашен началник на BP от 2009 до 2020 година, както и шефът на италианската Eni Ернесто Ферленги (той е и в борда на съветския държавен оператор на електропреносната мрежа на страната). 

Директорът на компанията En+, която има " Русал " и е обвързвана с олигарха Олег Дерипаска, е някогашният министър на енергетиката и климатичните промени в кабинета на Дейвид Камерън лорд Грег Баркър. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР