Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва

...
Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва
Коментари Харесай

Денков преговаря за намаляване на лятната ваканция |

" Водят се договаряния със обществените сътрудници образователната година да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-и ", съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков пред Българска национална телевизия.

Темата е повдигана неведнъж от министри на образованието, само че до момента те са срещали непреодолимата опозиция на синдикати.

В България образователната година стартира най-късно - на 15 септември. В други страни е 1 сепетмври.

Денков посочи, че изместването на първия образователен ден е изключително неотложно в този момент, в епидемиологичната конюнктура, тъй като това обезпечава повече време за договаряния и затвърждаване на материала. Освен това през септември всекидневно времето е хубаво и има повече благоприятни условия за занимания на открито.

За тази година не се постанова смяна на ваканциите - счита той. Ако са насъбрани пропуски, може да се удължи годината със седмица, две за дребните възпитаници и да се учи най-късно до края на юни. Така беше и предходната образователна година.

Все още няма изясненост по кое време учениците от 5. до 12. клас ще могат да се върнат на учебно заведение, тъй като няма проби и не е ясно по кое време ще има - призна Денков. Министерство на здравеопазването е поръчало към 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които са разпределени. На склад има 114 300 броя, предопределени за най-малките възпитаници и ще стигнат до края на идната седмица.

Големите възпитаници към този момент могат да се върнат, само че в случай че имат зелени документи, в случай че в клас учениците със документи са най-малко 50%.

В София има централизация на имунизирани възпитаници, тъй че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен документ, сподели още министърът на образованието.

Николай Денков още веднъж съобщи, че в случай че получи покана да остане на министерския пост в идващия постоянен кабинет, ще я обмисли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР