Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област ще бъде

...
Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област ще бъде
Коментари Харесай

Още няма вода в Хасковско, нитрати и нитрити са открити в реката


Водоснабдяването на 48-те обитаеми места в Хасковска област ще бъде възобновено едвам, когато станат подготвени резултатите от проучванията. За момента остава възбраната водата да бъде употребена за готвене и пиянство. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Хасково тази заран.

Припомняме, че водоподаването в близо 50 обитаеми места бе спряно превантивно в понеделник вечерта, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

Селищата, които останаха на изсъхнал режим, към този момент са снабдени с два тона минерална вода, а през днешния ден се чака нова пратка от 80 хиляди литра.

След като излязат пробите от тези шест кладенеца, в случай че те са негативни, т.е. потвърждават, че липсва в тях съществуване на някакви субстанции, които да са рискови за живота и здравето на хората, т.е. в случай че водата е чиста и безвредна,тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем позволение тя да бъде употребена единствено за битови потребности. След като стартира потреблението на водата за битови потребности РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези обитаеми места, тези проби ще бъдат изследвани още веднъж, с цел да потвърдим, че тази вода е безусловно безвредна. Когато потвърдим, че водата е безвредна ще разгадаем тя да се употребява и за питейни потребности, изясни министър Ангелов.

От вчерашните резултати, които са взети от реката, която се влива в река Марица, има потвърдени високи стойности на нитрити, нитрати и амониев азот, които надвишават допустимите правила. Цяла вечер са работили лабораториите по пробите от всички извори т.е. водовземания по течението на река Марица.

Взети са пробите от Брод, Злато поле, Райново в община Димитровград, в обсега на Симеоновград са Азмака, Нов бунар и Симеоновград, в Харманли е Българин, в Любимец – едно, в Свиленград са две - Момково и Лъв чешма.

По-рано беше обявено, че пробите, взети от река Марица, дават отговор на нормите и няма заплаха от екологична злополука.

Под управлението нарайонна прокуратура Димитровград е формирано досъдебно произвеждане за замърсяване на водите на река Марица.

Установено е веществото, отровило крави край Димитровград, още не е явен причинителят на замърсяването, сподели от своя страна екоминистърът Емил Димитров, който също е в Хасково.

По думите му би трябвало да се наблюдава пътят на водата от цех „ Неохим “ по канала до заустването в река Марица. Ще се ревизира и комплексното позволение на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по сложно позволение не следва да има такива рискови субстанции, безапелационен беше министърът.

Първоначалните проби сочат, че реката по поречието е в нормите и няма централизация на рискови субстанции. Министър Димитров изрази удовлетворение, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Според него за това е асъдействало и стартирането на повече вода от язовирите към реката. „ Правят се контролни проби и спомагателни замервания. Ще има наказания и ще бъде повишен контролът. За благополучие, не е било злоупотребено с пестициди, което ме притесняваше, посочи министърът.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР