Водородът е обявен за горивото на бъдещето. При изгарянето си

...
Водородът е обявен за горивото на бъдещето. При изгарянето си
Коментари Харесай

Какво е бял водород? Плюсове и минуси на най-новия чист енергиен източник в Европа

Водородът е разгласен за " горивото на бъдещето ". При изгарянето си той отделя единствено топлота и вода, което го прави привлекателна опция на изкопаемите горива. Но към сегашния миг по-голямата част от производството на водород се основава на използването на газ или въглища в процеси, при които се отделя доста въглероден двуокис.

Водородът е най-разпространеният химичен детайл на Земята и се среща във всичко - от водата до растенията. Доскоро обаче не се смяташе, че в Земята има обилни количества водород в чиста форма, съобщи Euronews. През 2012г. в Мали е направено инцидентно изобретение, което открива, че сондаж, продънен за бунар десетилетия по-рано, излъчва съвсем чист естествен водород. Оттогава геолозите все по-често опитват с извличането на ресурси от този природен газ, за който се счита, че се образува посредством водно-минерални реакции от подземията.
На Земята има доста места, където съжителстват подобаващите условия за естествено произвеждане и струпване на водород, който по-късно може да бъде извлечен за социална приложимост. Добрата вест е, че като оставим земята да свърши работата вместо нас, този източник на водород евентуално ще бъде доста по-чист за произвеждане от сегашните способи на газификация на въглища, рефориране на метан или електролиза на вода.
доктор Майкъл Уебър, професор по енергийни запаси в Тексаския университет, Остин, Съединени американски щати,

Белият водород обаче може и да не е сребърен патрон за енергийната рецесия. Някои учени настояват, че неналичието на данни за приключването на водород и евентуалните вреди, които то може да аргументи, е проблем за разрастващата се промишленост. Ако водородът се просмуче в атмосферата, той може да понижи концентрацията на молекули, които унищожават парниковите газове в нея, което пък от своя страна ще противодейства на изгодите от него за околната среда. Липсата на технология за наблюдаване на приключването на водород може да се окаже сериозен пропуск.

Течовете обаче не са единственият проблем при превозването на водород. Под формата на газ той заема доста място, а за втечняването му е нужна температура от -253°C, което може да се окаже непостижимо скъпо. Освен това липсват тръбопроводи и системи за систематизиране на водорода. Индустрията за изкопаеми горива има вярата, че той вероятно ще може да се движи по съществуващата инфраструктура, като да вземем за пример газопроводите. Учените обаче настояват, че водородът може да разяде металните тръби и да докара до напукване.

Молекулите на водорода са освен доста по-малки и по-леки от тези на метана, което ги прави по-трудни за задържане, само че те са и доста по-експлозивни от природния газ, поставяйки под въпрос сигурността.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР