Водноелектрическите централи започват ударно да преработват водите от язовирите, за

...
Водноелектрическите централи започват ударно да преработват водите от язовирите, за
Коментари Харесай

Започва ударно изпускане на язовири през ВЕЦ-ове

Водноелектрическите централи стартират стремително да преработват водите от язовирите, с цел да се избегне превишаване на равнищата на водоемите, преливане и наводнения, оповестиха от екоминистерството в понеделник.

На заседание в Националния координационен център на ведомството е разисквана идната хидродинамичната метеорологична конюнктура, която съчетана с огромни снежни ресурси основава заплаха от високи талази от язовирите. Затова са взети съответни решения за всеки от значимите водоеми.

В бент. " Искър ", захранващ София и района, към 12 април има близо 525 млн. куб. м, а снежните ресурси във водосбора на язовира се пресмятат на 172.6 млн. куб. м. Затова Водноелектрическа централа " Пасарел " ще употребява позволените му по график размери, които ще минават и през трите му трите хидроагрегата. В синхрон с тази хидроцентрала ще работят двата хидроагретата на Водноелектрическа централа " Кокаляне ". Това, което двете Водноелектрическа централа не могат да поемат, ще се пропуща по река Искър, в сектора до язовир " Панчарево ". От там до квартал " Курило " на регион Нови Искър освобождаваните водни количества би трябвало да са до 40 куб. м/сек. При заплаха от надвишаване на този дебит би трябвало да се уведоми в точния момент дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

Водноелектрическа централа " Бели Искър " ще поема притока от едноименния язовир и според от изменението на хидрометеороложките условия да се изключват и включват събирателните деривации и/или водохващания от тях, осведомят от екоминистерството.

За язовирите " Калин " и " Карагьол " нареждането е да се поддържат обезпечените свободни размери, с цел да поемат снежните ресурси във водосбора си. Обемът на бент " Дяково " би трябвало да се държи на 30 млн. куб. м, а постъпващата допълнително вода да се употребява за произвеждане на ток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР