Водни бунтове се готвят в различни градове в страната, след

...
Водни бунтове се готвят в различни градове в страната, след
Коментари Харесай

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

Водни протести се готвят в разнообразни градове в страната, откакто от началото на август КЕВР утвърди фрапантно завишение на цените на питейната вода в доста области.

Първи на митинг излязоха жителите на Разград. В петък пред постройката на общината недоволни разградчани настояха цената да се преразгледа, тъй като към този момент не е търпима за семействата. Градът е с най-скъпата вода в страната, откакто от началото на август цената се подвигна с 46%, при което кубик вода към този момент струва 5.30 лева с Данък добавена стойност. Организирана бе подписка с искане прокуратурата да подаде митинг против решението на регулатора.

Хотелиери и поданици в морските общини Бургас и Варна също заплашиха с митинги, в случай че локалните ВиК сдружения не преразгледат тарифите си.

Увеличението в Бургаска област е с близо 60% от началото на август и това е следващият удар за туризма. Поскъпването е убийствено за хотелиери и ресторантьори, обявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От туристическата асоциация оповестиха, че хотелиерите и ресторантьорите не са били предизвестени за фрапантния скок на цената на водата измежду лято. В най-големия български курорт " Слънчев бряг " новата цена е 5,13 лв. за кубик. " Този допълнителен разход от по няколко хиляди лв. допълнително на месец не е включен  в цените, които сме договорили за този сезон с нашите сътрудници – български и международни туроператори ", уточни зам.-председателят на БХРА и притежател на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов. И предизвести, че хотелиери и ресторантьори са принудени за следващ път това лято да вдигнат цените.

В област Варна ситуацията е идентично за локалните хотелиери и ресторантьори. Варненци заплащат по-скъпа вода от 1 юли - тогава тя бе увеличена с малко повече от 1 лев и доближи 4.54 лева за кубик.

ОБЖАЛВАНЕ

Кметът на Бургас Димитър Николов към този момент обжалва пред Административен съд  решението за драстично поскъпване на водата в общината до 4,39 лева за кубик от 1 август при 2,76 лева остаряла цена. Жалба е внесъл е кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Обжалване пред Административния съд приготвят и всички общински препоръки в Силистренска област, където тарифата бе увеличена с 45% до 5.04 лева за кубик. Цената на водата е утвърдена от регулатора макар несъгласието на общинските препоръки в региона.

Общинският консултант и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев (ВМРО), който бе един от уредниците на митинга в града, счита, че КЕВР в остарелия си състав е взел нелегално и незаслужено за хората решение, защото то е станало без решение на общинските препоръки в района и координиране с Асоциацията по ВиК. Освен че подписката ще бъде импортирана в прокуратурата, на идващото съвещание на локалния парламент Калоян Монев ще предложи приемане на декларация, че Общинският съвет в Разград е срещу това решение на КЕВР и желае да бъде преразгледано или най-малкото отсрочено във времето, с цел да бъде разискван бизнес проектът на „ Водоснабдяване-Дунав “ от способените органи. Монев прикани всички общини в региона да оспорят решението на КЕВР. Кметът на Кубрат към този момент внесе тъжба в съда.

РЕАКЦИЯ

От Комисията за енергийно и водно контролиране обясниха, че те утвърждават пределни цени, до момента в който ВиК операторите може да вземат решения за по-ниски тарифи.

" Няма вид за намаление на цената на водата в Бургаска област ", изрично съобщи изпълнителният шеф на бургарското ВиК дружество инж. Ганчо Тенев. Той напомни, че предходната година се е стигнало до понижаване на цената с 11% поради неизпълнени вложения. Тази година услугата трябвало да нарастне от 1 януари, само че това станало от 1 август. " Очакваните доходи за първите седем месеца ги няма. Миналата година ние работихме с бизнес проект с цена за тока 100 лева, сегашният бизнес план е с цена 340 лева, а сега токът на пазара е сред 700 и 800 ", каза Тенев. Да се орежат някои от плануваните вложения било невероятно, тъй като част от тях са по европейски план. " В момента, в който ВиК Бургас посочи по-ниска цена, първият прокурор ще ме пита: ти за какво ощетяваш сдружението? Не е много лесно ", обясни Ганчо Тенев.

От водоснабдителното сдружение в Силистра също настояват, че нямат никакъв вид да останат на старите цени. " Дори това покачване е малко ", смята директорът инж. Тошко Тодоров. ВиК Силистра разчита на покачването на цената на услугите, с цел да довърши водния цикъл в града и  селата Калипетрово и Айдемир, който е на стойност 80 милиона лв., от които сдружението би трябвало да финансира 8 млн. лева, а годишната облага за предходната година е едвам 600 000 лв..

Още по тематиката:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР