Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с

...
Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с
Коментари Харесай

Борисов: Дадох нашите претенции на Ердоган, те също имат

Водихме градивна полемика в тази среща, която беше заредена с толкоз напрежение, сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата Европейски съюз-Турция. В срещата ЕС-Турция довечера в резиденция "Евксиноград " край Варна участваха ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският министър председател Бойко Борисов.

Очакванията бяха да няма толкоз градивна позиция, само че съм признателен и на тримата, че говорихме към това, което ни сплотява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставихме всички тематики, като се стартира от тракийските бежанци и изселници. Има много искания и от турската страна, само че диалозите ще продължат и в взаимни комисии и други срещи и се е надявам да има решения, сподели Борисов.

Той благодари на турския президент Реджеп Ердоган, че на нашата граница има нулев мигрантски напън. Надявам се българите да го оценят, тъй като помним времената, когато мигрантската вълна ни беше притиснала, сподели Борисов.

Благодаря и на членовете на Европейския съвет, които всички до един гласоподаваха за провеждането на тази среща, уточни той. Премиерът благодари също на жителите на Варна.

Турция има искания по въпросите за мюфтийските парцели, за компенсациите и следствията от Възродителния развой, за ръководството на водите и за културните монументи, уточни Борисов. Затова, да не бъркаме тази среща с двустранните връзки, сподели той. С външните министри и с обща комисия тези въпроси могат да се прегледат, съобщи българският министър председател.

Днес постигнахме огромна част от задачите, които си бяхме сложили, означи Борисов. Споразумението за бежанците продължава, идващият транш за Турция се обезпечава, добави той. Най-големият триумф е, че след замерянето с искания и реплики през медиите, в този момент към този момент се връщаме на масата на договарянията, всеки със своите претекстове и този канал на разговор би трябвало да продължи да работи. Мисля, че в края на председателството ни ще има още една такава среща, добави Борисов.

Реджеп Ердоган даде доста информация за Сирия и за бежанските лагери и сътрудниците взеха тази информация, която би трябвало да се разиска.

На срещата се разбра, че Реджеп Ердоган и Доналд Туск са играли футбол в Полша преди време и са били дузпи, сподели още Борисов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР