Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За

...
Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За
Коментари Харесай

В Швеция просто е друго?

Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За едни той е въплъщение на разсъдък и свободна воля. Неговото отвращение да вкарва цялостен локдаун остави на шведите опцията да не носят маски по ски пистите и в магазините, както и да продължат да вървят по заведения за хранене и кафенета. В същото време в доста други европейски страни рестриктивните мерки против ковид бяха следени даже с полиция.

За други обаче основният епидемиолог е хазартен състезател, докарал Швеция до върха на европейската ранглиста по брой на инфекциите. От началото на пандемията до момента, по данни на немската осведомителна платформа " Коронавирусът в числа " (www.corona-in-zahlen.de/weltweit/), в Швеция са умряли над 13 000 души от COVID-19. Особено по време на първата вълна от пандемията броят на жертвите беше извънредно висок. Различният път на Швеция изпадна в недружелюбност даже пред шведския крал. В момента (по данни от 21 април) в Швеция се записват по близо 400 нови инфекции на 100 000 поданици в границите на седем дни - т.е. най-малко два пъти повече, в сравнение с в Германия.

Тегнел: в Швеция просто е " друго "

Тегнел не е склонен с метода, по който приказват за шведския модел за справяне с пандемията. " Да се твърди, че Швеция е работила напълно друго от останалите страни, не дава отговор на истината ", сподели Тегнел пред Дъждовни води в Стокхолм. " По създание ние правехме тъкмо това, което правеха и останалите. Но го правехме по малко по-друг метод. " " Малко по-друг метод " - изразът прекомерно мощно омаловажава разликите сред шведския път и този на останалите европейски страни. Защото в Швеция множеството от ограничаващите ограничения са единствено " рекомендации ", а не безапелационни условия. Изключенията се отнасят до оптималния брой хора за срещи: възможни са събирания на оптимално осем души, съгласно разпоредбите от края на март. Освен това заведенията за хранене и кръчмите са длъжни да затварят в 20.00 часа, а университетите и учениците от девети клас нагоре залагат на отдалечено образование, до момента в който детските градини и началните учебни заведения остават отворени, за разлика от Германия.

Маските - желателни, само че не и наложителни

И по тематиката за маските Швеция се отличава от практиката в останалите страни. Тегнел ги счита за не изключително ефикасни, по тази причина носенето на маски там в никакъв случай не стана наложително. " В страни като Франция, Италия и даже Германия се вижда, че макар строгите ограничения се следи огромно нарастване на новите инфекции ", споделя епидемиологът. В Швеция едвам от януари тази година от пасажерите в публичния превоз се изисква да носят маски - най-много по време на часовете с пиково натоварване. Глоби за нарушителите обаче не са планувани. " Хората трансформираха доста съществено държанието си и следваха рекомендациите непринудено, тъй като знаят, че по този начин е вярно ", споделя Тегнел и дава за образец огромния брой шведи, които работят от у дома. Делът на работещите в режим хоумофис възлиза на 40%, доста от шведите също така заобикалят да употребяват публичния превоз, когато това е допустимо.

На коя страна наподобява Швеция?

Тегнел недоволства заради това, че непрекъснато съпоставят Швеция с други северни страни като Финландия и Норвегия, които имат едни от най-ниските равнища на инфекции в цяла Европа. Епидемиологът обръща внимание на това, че тези страни са прекомерно разнообразни. Големите шведски градове са доста по-гъсто обитаеми, в сравнение с тези във Финландия и Норвегия, също така в Швеция има по-голям дял хора с ниски приходи, а измежду тях рискът от болести с ковид е кардинално по-висок - същото се следи и в Германия. Когато повече хора живеят дружно натясно, заплахата от нови болести е по-голяма. " В доста връзки Швеция е по-близо до Белгия, Австрия и даже Германия “, споделя Тегнел.

Тегнел се трансформира в нещо като рок звезда

Преди една година в Швеция се подвигна огромен звук, когато един продавач си татуира фотографията на Андерш Тегнел на рамото. " Изведнъж този човек се трансформира в рок звезда ", споделя Густав Лойд Агерблад и признава, че известността на епидемиолога към този момент е малко потърпевша от нараствания брой инфекции. Въпреки това Агерблад не съжалява, че си е направил татуировката: " Тегнел въплъщава един по-различен метод за справяне с рецесиите в света, при който на хората са им оставени доста свободи ", споделя продавачът.

Автор: Тери Шулц

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР