Водещият коментар в новия брой на авторитетния германски вeстник „Франкфуртер

...
Водещият коментар в новия брой на авторитетния германски вeстник „Франкфуртер
Коментари Харесай

Кирил Петков във FAZ: Путин изнудва България и Полша с три цели

Водещият коментар в новия брой на авторитетния немски вeстник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (FAZ) е написан от българския министър председател Кирил Петков.

" Важно е Европейски Съюз да остане обединен. Да се е поучил от грешките си от началото на пандемията и да не разреши огромните страни да подценен дребните поради личния си интерес. "

За това зове министър председателят дни преди Германия да би трябвало да реши по какъв начин да постъпи с изискванията, сложени от „ Газпром “, и да одобри или да откаже заплащането на газ в рубли.

Войната в Украйна няма единствено военни измерения, тя ни слага и пред екзистенциални решения. Между взаимозависимост и суверенитет, сред дълготрайна сигурност и краткосрочна непоклатимост, сред демократична народна власт и шовинизъм, стартира коментара си Петков.

" България бе изправена пред тези избори през последните седмици ", признава той.

Според премиера държавното управление добре е съзнавало пред какво се изправя, когато е отказало да одобри своеволните промени в контракта с „ Газпром “ и е предпочело прекъсване на доставките.

Според неговия разбор Путин е заложил троен резултат в изнудването си на България и Полша. Първо – дестабилизация.

" Путин желае да покаже, че може да дестабилизира едно европейско държавно управление – най-много такова, което демонстрира нулева приемливост към корупцията. Както в доста други страни, и в България корупцията е пожеланият метод на Русия да въздейства върху политиката “, написа Петков.

На второ място Путин се надява да може да смени държавното управление с ново, което да е проруско, проучва Петков. И на трето място по този метод Кремъл се надява да посее раздори и напрежение в Европейски Съюз, като се прицели преднамерено към България и Полша.

Ако спре газа за тези две членки и уплаши по този начин Германия и останалите, това не би ли бил добър метод за Путин да покаже, че има европейски членки с друго качество, пита Петков.

В разбора си той изяснява и последвалите дейности на българското държавно управление, което съумя бързо да контракти полутечен газ от Съединени американски щати и нараснал размер на газ от Азербайджан.

Възпитаникът на Харвард категорично прецизира, че има времена и рецесии като сегашната, които слагат пазарните ползи на назад във времето и напред излизат стратегическите ползи на страната.

Той предизвестява и Европейски Съюз да не оставя единствено на приказки лоялността, като показва, че не трябва газовите доставки да зависят единствено от двустранните съглашения, а Европейски Съюз би трябвало да купи огромно количество газ и по този начин да обезпечи непоклатимост за всички членки. Освен това е необходим и координран достъп на всички до терминалите за полутечен газ.

„ Един военачалник от Първата международна война бе споделил, че по време на рецесия същинските герои са тези, които вземат решение практическите проблеми. Това ни следва и на нас – да доставим задоволително газ за зимата на Украйна, да преодолеем енергийната взаимозависимост на България, да помогнем на Словакия да се откъсне от съветския петрол и така нататък

Ако в този момент намерим механизъм, с който можем да изравним разликата сред пазарните цени на газа и газа на „ Газпром “, ще помогнем на тези общества, които са най-силно подвластни от Русия, да устоят и да се запазят. Така и ще покажем на Путин, че е безсмислено да нападна по някакъв метод по-малките страни, тъй като всеки опит за дестабилизация ще бъде отблъскван с общи старания. И в случай че страната с най-голяма взаимозависимост от Русия и с годишно ползване на единствено 3 милиарда кубически метра газ, успее да се откъсне бързо от доставките му, то това ще е един сполучлив тест за всички в Европейски Съюз. Аз имам вяра, че ще издържим този тест “, приключва разбора си Кирил Петков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР