Водещият кандидат за европейски главен прокурор - бившият председател на

...
Водещият кандидат за европейски главен прокурор - бившият председател на
Коментари Харесай

Румъния забрани на Кьовеши да напуска страната и ѝ нареди да мълчи

Водещият претендент за европейски основен прокурор - някогашният ръководител на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) Лаура Кьовеши - е получила възбрана да напуща страната поради течащо следствие, оповестяват европейски медии. Освен това ѝ е неразрешено да беседва с медиите.
 Букурещ клюки Кьовеши пред Файненшъл таймс  Европарламентът удостовери поддръжката си за Лаура Кьовеши
Тя е сложена под " юридически надзор " от спецагенцията, която проверява съдии и прокурори, написа Euractiv.

В четвъртък Кьовеши е била разпитанвана от прокурори в продължание на съвсем седем часа. Тя отхвърля всички обвинявания и твърди, че следствието има за цел само да предотврати заставането ѝ отпред на новосформиращата се европейска прокуратура. Според Агенция Франс Прес Кьовеши е получила обвиняване в рушвет, само че към този момент няма удостоверение от публична румънска институция. След края на разпита обвинената е съобщила на публицистите, че е получила възбрана да приказва пред тях за следствието.

Румънката бе любимецът на европейските депутати и на предварителната комисия, избираща претендентите в състезанието. В Европейския съвет обаче няма единогласие по въпроса кой да заеме поста.

Тя сподели единствено, че това е заплашване за хората в правосъдната система и че някой явно доста се опасява тя да заеме поста европейски основен прокурор.

Президентът на Румъния Клаус Йоанис, срещу волята на ръководещите, свика референдум в поддръжка на правосъдната система в едно с европейските избори. " Правосъдието е въпрос от народен интерес и жителите имат суверенно право да решат дали да оставят корупцията да стане държавна политика или не ", съобщи президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР