Водещият икономически съветник на президента Доналд Тръмп Лари Кудлоу потвърди

...
Водещият икономически съветник на президента Доналд Тръмп Лари Кудлоу потвърди
Коментари Харесай

Тръмп наистина обмислял да купи Гренландия

Водещият стопански консултант на президента Доналд Тръмп Лари Кудлоу удостовери информацията, че Белият дом " изследва " опцията за закупуване на най-големия остров на Земята - Гренландия макар обстоятелството, че управляващите на този датски парцел към този момент са отказали да разискват въпроса, заяви РИА Новости.

" Ситуацията се развива, ние я учим. Гренландия принадлежи на Дания. Дания е наш съдружник, а Гренландия е стратегическо място... Просто споделям, че президентът, който схваща от закупуването на недвижими парцели, желае да изследва това ", сподели Кудлоу в изявление за " Фокс нюз ".

По-рано " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на осведомени източници в Белия дом, заяви, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля концепцията за закупуване на Гренландия. Сред обсъжданите въпроси е опцията за разширение на военното наличие на Съединени американски щати в Арктика. Изданието напомня, че това не е първият опит на Вашингтон да купи Гренландия - след Втората международна война президентът Хари Труман предложи на Дания 100 милиона $ за това, само че получи отвод.

Министерството на външните работи на Гренландия съобщи в петък, че е отворено за бизнес и туризъм, само че не и за продажба. " Гренландия не се продава и концепцията Съединени американски щати да я купят е неуместна ", разгласи в неделя министър-председателката на Дания Мете Фредериксен, представена от Ройтерс.

В началото на септември следва Тръмп да посети Копенхаген и тогава се чака тематиката за Арктика да бъде предмет на разискване по време на срещите с Фредериксен и с премиера на Гренландия Ким Килсен.

От 21 юни 2009 година Гренландия взима независимо решения във връзка с правната си система, органите на реда и потреблението на естествените благосъстояния. Дания е запазила контрола върху външната политика, защитата и финансовата политика на Гренландия, като всяка година я подкрепя с финансова инжекция в размер на 3,4 милиарда датски крони. От друга страна, сред Дания и Съединени американски щати още от 1951 година е в действие Договор за защита, който дава право на американските военни да употребяват военновъздушната база " Туле " в северната част на Гренландия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР