Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се

...
Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се
Коментари Харесай

БАБХ затяга контрола: 575 проби показват, че украинските стоки са безопасни

Вносът на украинско зърно още веднъж е позволен. Засилено ще се следи за радиоактивност и съществуване на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, шеф на дирекция в БАБХ, заяви, че от понеделник са били разпоредени спомагателни инспекции на храните, които са с генезис Украйна.

" На зърното се прави фитосанитарен надзор, вземат се проби за лабораторен разбор, които демонстрират качествените характерности на зърното, съществуване на складови вредители. Ще правим формален надзор на всевъзможни храни и фуражи от растителен и скотски генезис от Украйна. Проверка на всички документи, с които идва храната от Украйна. Физическа инспекция за еднаквост и сходство на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен разбор ", изясни тя.

Зърното идва у нас с фитосанитарен документ - документ, който подсигурява неговия генезис. Храните са съпроводени и с анализни документи, гаранции за качество и сигурност.

Николова уточни, че от октомври предходната година до май месец тази година е осъществяван подобен надзор на влизащите артикули от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са открити тежки метали, останки от пестициди и радиоактивност. Храните са дошли с постоянни документи за генезис, акцентира тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните проучвания изискват към седмица време за излизане на резултатите, като в същото време пратките няма да бъдат поставяни под възбрана. Ако се откри обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се потвърди коя е пратката и тя да бъде проследена.

" Гръцките сътрудници пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки главния надзор на храни с генезис от трета страна ", разясни доктор Татяна Николова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР