Внезапното активизиране на прокуратурата срещу концесионера на ски зоната в

...
Внезапното активизиране на прокуратурата срещу концесионера на ски зоната в
Коментари Харесай

Демократична България: Прокуратурата отново преразпределя власти

Внезапното активизиране на прокуратурата против концесионера на ски зоната в Банско " Юлен " и свързвания с него и Първа капиталова банка (ПИБ) президент на ски федерацията Цеко Минев е част от ново огромно преразпределяне на благосъстоятелност и политическо въздействие в България.

Това оповестиха в сряда водачите на коалиция " Демократична България " Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов във връзка оповестеното преди ден писмо на основния прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов, в което се установи, че " Юлен " употребява близо 165 ха от Национален парк " Пирин ", вместо контрактуваните малко на 99 ха.

" Вчера прокуратурата излезе с тая позиция, а в същия миг министърът на финансите съобщи, че България ще кандидатства и за еврозоната, а паралелно с това и за банковия съюз. Което значи, че в скоро време ще има европейски банков контрол в България и ще би трябвало да се преценя дали има гнили ябълки. Оставам с усещане, че може в скоро време да се наложи жителите да пазят Цеко Минев ", разяснява иронично ръководителят на ДСБ Атанасов, правейки прилика с неочакваната смяна в публичното състояние на Цветан Василев след срутва на неговата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) преди четири години.

Уточнявайки, че " нито едно деяние на управляващите не трябва да бъде обсъждано изолирано ", той добави че " събуждането " на държавното обвиняване за нарушаванията на " Юлен " и съмнителните държавни дотации към ски федерацията на Минев е " част от целия този политически кадрил, който се разиграва – от скандал в скандал ".

" Въпросът е – кой ще ни даде пари? "

" Ние знаем какво значи това. Знаем, че това значи преразпределение на благосъстоятелност в банките, че това значи преразпределение на благосъстоятелност в медиите – и бТВ, и Нова телевизия са на тезгяха. Знаем, че това значи преразпределение на благосъстоятелност и икономическо въздействие в енергийния бранш. Някой би трябвало да финансира Гинка, някой би трябвало да обезпечи онази банкова гаранция за " Южен поток ", която предният път стана причина КТБ да бъде срутена. Сега кой ще даде тази банкова гаранция? Въпросът е – кой ще ни даде пари ", добави някогашният правосъден министър и ръководител на " Да, България " Христо Иванов.

Подобно на Атанасов, той също направи директна връзка сред интензивността на прокуратурата към концесията за Банско и заявеното от финансовия министър Владислав Горанов желание на страната да кандидатства паралелно за еврозоната и банковия съюз.

" Някой би трябвало да поеме отговорност за това, че в този момент ще стартират сериозните стрес проби за българските банки. Ще лъснат гнилите ябълки, които Българска народна банка до момента прикриваше толкоз интензивно. Цеко Минев би трябвало да бъде натиснат да продаде своя дял в Първа капиталова банка (ПИБ) и така нататък Това, което виждаме, е следващото доказателство, че българската прокуратура не е прокуратура – тя е източник на корупция, тя е източник на нелегитимна власт и на нелегитимно систематизиране на икономическо въздействие и сега влезна за следващ път в тази своя функционалност ", счита Иванов.

В поддръжка на тезата си някогашният правосъден министър попита риторично за какво прокуратурата дава инструкции на Министерския съвет (МС) да понижи територията на ски зоната в Банско, а не повдига обвинявания за длъжностни закононарушения и занемареност. Официалното пояснение на представителя на Цацаров Румяна Арнаудова бе, че инспекцията не е открила данни за предумисъл в дейностите на изпълнителната власт, макар че още от 2010 година тя е наясно, че концесионният контракт е нарушен, само че по този начин и не е направила нищо.

Иванов сложи и различен риторичен въпрос – признанието на прокуратурата, че ревизира общо 18 отхвърли за формиране на следствия, постановени последните години по сигнали против " Юлен ", не е ли доказателство за " редовно несъблюдение на служебните отговорности " от страна на прокурори.

Към това той обвърза " обстоятелството, че енергийните каузи, които Цацаров няколко пъти почна, не са приключени с обстоятелството, че по делото " КТБ " Пеевски не е забелязван, макар че щедро участва в досиетата на самото обвиняване и обстоятелството, че в този момент внезапно прокуратурата се плесна по челото и видя, че има едни сигнали, които са били замитани ".

" Не се ли оказваме в хипотезата на член 129 алинея 3 от конституцията, която дава основанията за освобождение на магистрати, включително на основния прокурор поради редовно несъблюдение на служебните отговорности? "

" Цацаров мечтае. И мечтае самоуверено "

Попитан какво чака да се случи с прокурорската инспекция, която към момента търси доказателства за съгласуваност сред Цеко Минев, " Юлен " и ПИБ, Христо Иванов съобщи, че има два разновидността. Единият е държавното обвиняване да продължи да играе роля на стопански и политически брокер, а другата – да извърши конституционните си отговорности да проверява обективно.

" Г-н Цацаров мечтае. И мечтае самоуверено. Той мечтае за това да стане ръководител на Върховния касационен съд, с което с изключение на да получи този голям авторитет, да получи персонално възмездие против своите най-големи съперници и да получи още 7 години надзор над Висшия правосъден съвет (ВСС), което ще включи мандатът на сегашния и огромна част от мандата на идващия Висш съдебен съвет. Путин пасти да яде. Затова споделям, че господин Цацаров мечтае самоуверено. "

Освен това Иванов загатна, че е допустимо намесата на прокуратурата в проблема " Банско " да е част от търсенето на средства за " избрани прехвърляния ".

" Казах ви – търси се финансиране за смяна в медийната благосъстоятелност, търси се финансиране за следващите случки в енергийния бранш. На трето място, когато дойдат европейските стрес проби, ще почнат едни неприятни въпроси. Тези въпроси сме ги гледали в проблема " КТБ ". Пита се – къде е гледал банковият контрол? Пита се – къде са гледали политиците? Пита се – къде е гледала прокуратурата? Та, по този начин нашата прокуратура евентуално си обезпечава оправдание, че не е напълно недогледала какво се случва в мрачното царство на Цеко Минев. "

По думите му, в случай че българските управляващи си вършеха работата съответно, от дълго време трябваше да са открили кой е действителният концесионер на Банско и Витоша, който стои зад ПИБ и какво е фактическото състояние на банката. Както и Комисията за битка с корупцията и отнемането на незоконно добито имущество (КПКОНПИ) да се е захванала с " последователя на Цветан Василев " – Цеко Минев.

" Въпросът е доста сериозен и през този проблем се споделя какво се случва с превзетата страна. Как държавните институции обслужват нечии ползи в ущърб на публичния интерес и даже в несъгласие на личните си закони. Когато изпълнителната власт, вместо пазач на законността, е директен извършител на законността. Когато са затворени очи пред нещо, което е видно и ясно за всички, то приказваме за една пленена страна ", заключи на собствен ред съпредседателят на " Зелените " Борислав Сандов.

" Юлен " – по-зле от БДЖ

Припомняйки, че в сигнала на партията му, довел до вчерашните констатации на прокуратурата, се твърди изрично за съгласуваност сред " Юлен ", ПИБ и Цеко Минев, Сандов се изуми по какъв начин концесионерът може да твърди, че е на загуба и да желае разширение на ски зоната и нови уреди. При това на фона на към този момент всепризнатия факт, че от 17 години употребява 64% повече повърхност от посоченото в контракта му.

" Как той получава държавни дотации и продължава да е на загуба? Това е по-зле от БДЖ! Тук очевидно става въпрос за нечисти ползи и за скрити документи. Нещо, което нашият сигнал от края на февруари съдържа. Много нови неща, които прокуратурата към момента ревизира. "

Според него ръководещите в последните 8 години, измежду които и трите държавни управления на Бойко Борисов, са заплели проблема по подобен метод, че в този момент въобще не е ясно по какъв начин ски зоната може да бъде вкарана назад в законни граници. Въпреки че това е единственият верен ход на държавното управление оттук насетне

" Как концесионерът ще влезе назад в тези 99.5 ха? Кои писти ще бъдат извадени от ски зоната? Или по-точно – по какъв начин ски зоната ще продължи да се развива? Говоря за актуалната, не за бляновете за фрапантно разширение на ски зоната. Какво ще се случи със оборудванията, които, забележете, са благосъстоятелност на трета страна – нещо, което е тотално в несъгласие на закона. Има трети лица, които се водят притежатели на част от оборудванията точно в тази разширена зона, която е отвън концесията. Дали страната ще стане притежател още веднъж на тази повърхност, ще влезе във притежание и ще ръководи? Дали ще се отвори опция за втора концесия? Настъпва един огромен безпорядък, провокиран от самите ръководещи. "

Сандов анонсира и иден в неделя единен митинг на пл. " Независимост " в София в отбрана на естественото и културното завещание в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР