Внезапната атака на Хамас от Ивицата Газа смая Израел, пише

...
Внезапната атака на Хамас от Ивицата Газа смая Израел, пише
Коментари Харесай

Bloomberg: Израел може да се окаже във война на няколко фронта

Внезапната офанзива на Хамас от Ивицата Газа смая Израел, написа Bloomberg. Много е евентуално това в този момент да бъде последвано от боен отговор от Йерусалим и може би от още по-голям спор, чиито последствия ще обиден страни отвън Близкия изток.

 

Атаката завари Израел в миг на огромна дипломатическа и икономическа уязвимост, продължава американското издание. Израелският шекел неотдавна падна с 9% по отношение на щатския $. Инвестициите в израелския софтуерен бранш също са намалели.

 

В същото време страната сега взе участие в тристранни договаряния със Съединени американски щати и Саудитска Арабия за подписване на договорка за даване на гаранции за сигурност за Рияд. Като част от съглашението Израел също би трябвало да направи териториални отстъпки на Западния бряг и да проправи пътя за образуването на самостоятелна палестинска страна.

 

Тази договорка би била застрашена, в случай че Израел разшири военните си интервенции в района. Освен това възможното присъединяване на Иран в офанзивата на Хамас може да докара до неуспех на договарянията. Израелците също сега договарят с Турция и други страни за експорт на газ за Европа, както и за отваряне на търговски коридори към Азия.

 

В самия Израел царува политически безпорядък, което прави страната още по-уязвима. Анализаторите от дълго време предизвестяват, че съперниците могат да се възползват от това.

 

Според специалисти сегашният спор може да прерасне във война на няколко фронта за Йерусалим. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху към този момент разгласи въвеждането на военно състояние в страната.

 

Но самият той беше подложен на напън заради обстоятелството, че израелското разузнаване проспа офанзивата на Хамас. Тази неточност към този момент бе избрана като най-лошия неуспех на израелската защита през последните 50 години.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР