Внесеният закон за колекторските фирми е откровено лобистки в полза

...
Внесеният закон за колекторските фирми е откровено лобистки в полза
Коментари Харесай

Мая Манолова обвини Нинова в кражба и лобизъм

„ Внесеният закон за колекторските компании е искрено лобистки в интерес на банките и компаниите за бързи заеми “, разяснява Мая Манолова. Тя упрекна соцлидерката Корнелия Нинова, че е откраднала и преписала законопроекта.

Заедно с жители, потърпевши от коректорски компании с заеми от банки и компании за бързи заеми, Манолова внесе мнението си по законопроекта в Министерски съвет и в Министерство на стопанската система и промишлеността. Тя приложи и направения от нея закон против колекторските компании, импортиран в 44-ия, 45-ия и 46-ия парламент.

„ Към мнението внасяме и законопроекта на „ Изправи се. БГ “ за отбрана на потребителите от колекторските компании. Внасяли сме го три пъти, като първият път беше през 2020г. Всеки, който се интересува, може да го види на страницата на Народно събрание. Тази информация е за госпожа Корнелия Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските компании в моята чанта – явно е, че са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписали са го неприятно и изборно. Проблемът е, че разновидността на Министерството на стопанската система е лобистки и в интерес на банките и на компаниите за бързите заеми, тъй като ги изключва от законовите разпореждания “, посочи Манолова.

Според мнението, потребителски организации и специалисти законопроектът е лобистки, защото изключва отбраната жителите при събирането на задължения от банките и компаниите на бързи заеми от обсега на закона.

„ Според законопроекта на Министерството на стопанската система излиза, че когато един колектор събира дълг на жител към мобилен оператор и ВиК сдружения, ще съблюдава правила. Ако жителят възрази, осъществяването ще спре. Но в случай че колектор събира дълг на банка или на бърз заем, няма да съблюдава никакви правила и ще е като в този момент – ще го тормози у дома и на работа, няма да му дава информация какво тъкмо събира, ще си начислява каквито си желае такси и вноски “, означи Мая Манолова. Тя обърна внимание, че над 70% от задълженията, събирани от колекторските компании, са точно към банки и компании за бързи заеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР