Вмизогинистичния свят на Древна Гърция мъжете управляват градовете-държави, докато жените

...
Вмизогинистичния свят на Древна Гърция мъжете управляват градовете-държави, докато жените
Коментари Харесай

Само ние раждаме истински мъже: Какво е било да си жена в Спарта

Вмизогинистичния свят на Древна Гърция мъжете ръководят градовете-държави, до момента в който дамите са затворени в домовете си и нямат никакви публични или политически свободи. По това време обаче има един град-държава, който се разграничава от останалите по отношението си към дамите - Спарта.

Там дамите се радвали на доста по-голяма независимост, в сравнение с другаде, и се славели с самостоятелния си разум. Те освен можели да имат и ръководят благосъстоятелност, само че и били считани за равноправни на мъжете - идея, изцяло непозната на останалата част от Древна Гърция.

Спарта е военно общество, чиито корени датират от 900 година прочие Известна със своите воини и милитаристични полезности, Спарта си обезпечава място в историята в борбата при Термопилите през 480 година прочие н. е. Под управлението на цар Леонид 300 от най-хубавите ѝ бойци държат персийската войска, за която се твърди, че е била стотици хиляди души, в шах в продължение на няколко дни, до момента в който най-после не я побеждават.

V в. пр.н.е. е върхът на спартанското владичество в Древна Гърция, а също и върхът на съперничеството с Атина. Различията сред двата града-държави били огромни както в културно, по този начин и в политическо отношение. Докато Спарта е военна страна, ръководена от малко на брой определени, Атина е открита народна власт. Що се отнася до дамите, двете страни още веднъж били полярни противоположности.

Ролята на дамите в Древна Гърция

Ако използваме Атина като характерен образец за Древна Гърция, дамите са били считани за второкласни жители без право на глас, без право на глас в бизнеса на брачна половинка си и без право на благосъстоятелност. Младите девойки не са получавали обучение, а са били обучавани по какъв начин да тъкат, да се грижат за фамилния дом и да отглеждат деца.

Жените са били на назад във времето и са се омъжвали в ранна възраст за доста по-възрастни мъже.

Ролята на дамите в Спарта

През IX в. прочие н. е. именитият спартански законодател Ликург открива законите, които преобразяват спартанското общество и слагат основите на бъдещите му триумфи. Тези закони били насочени към основни добродетели, измежду които военна подготовка, строга суровост и тъждество сред жителите.

Това значи, че спартанските дами са били също толкоз значими за триумфа на Спарта, колкото и мъжете воини.

Докато спартанските момчета били извеждани от фамилния дом на седемгодишна възраст, с цел да се включат в агоге (образователната система), младите девойки оставали у дома, само че въпреки всичко получавали обучение в региона на четенето и писането.

Те също по този начин се подлагали на същите фитнес режими като момчетата, защото спартанците вярвали, че физически мощните дами раждат мощни и здрави деца. Затова младите девойки взели участие в голям брой спортове, в това число мятане на копие, тичане, езда, бокс и битка. Момичетата също по този начин се научили да танцуват и да свирят на музикални принадлежности, като женските хорове се състезавали между тях на религиозни фестивали.

Въпреки че девойките не са били обучавани да се бият като момчетата, нито пък се е очаквало да служат в армията, те са получили главно образование за това по какъв начин да пазят себе си и собствеността си.

Женската мощ е била от такова значение в спартанската просвета, че не е изненада, че първата жена, спечелила съревнование на Древните олимпийски игри, е спартанка.

Спартанките се обличали доста по-различно от останалите поданици на Древна Гърция. За разлика от неоткриващото се облекло, което е било по-стандартно по това време, роклите на спартанските девойки са били доста по-къси. Най-вероятната причина е, че това им е разрешавало по-голяма независимост на придвижванията поради по-атлетичния им метод на живот.

Въпреки това, в сходство с правилото на Ликург за суровост, роклите са с елементарен дизайн, а бижутата и козметиката са лимитирани.

За разлика от Атина, спартанските девойки не се омъжвали преди да навършат към 18-20 години, а мъжете, с които си партнирали, били на сходна възраст.

Преди да се омъжи, дамата имала късо подстригана коса и била обличана в момчешки облекла. Смята се, че това е целяло мъжът да се усеща по-комфортно в обкръжението на жена, защото през по-голямата част от живота си е бил само в компанията на други мъже.

Тъй като на спартанските мъже под 30-годишна възраст не било позволено да живеят със съпругите си, в нощта на сватбата мъжът " ритуално отвличал " новата си младоженка и я отвеждал в новия им дом. След това той трябвало да се измъква от общата си колиба през нощта, в случай че желае да я види.

На дамите в Спарта е било разрешено да имат и ръководят земя и имущество. Това било от жизненоважно значение за града-държава, защото мъжете постоянно отсъствали, с цел да се бият. Ето за какво, с цел да им се даде опция да отсъстват, на дамите се предоставяла финансова самостоятелност, с цел да ръководят фермите, именията и земите.

Що се отнася до обичайните мъжки отговорности, които дамите изпълнявали в Атина, в Спарта те били поемани от хелотите. Нито плебеи, нито свободни, хелотите били покореното население на териториите, ръководени от Спарта.

Най-важната роля на спартанската жена обаче била майчинството. Спарта разчитала на военната си мощност, по тази причина най-голямото нещо, което една жена можела да направи за страната си, било да сътвори идващото потомство бойци. Ако от брака не се раждало дете, раздялата била нещо всекидневно. По същия метод по-възрастните мъже с по-млади съпруги разрешавали на по-младите, по-здрави мъже да се сродяват със съпругите си, с цел да основат повече деца за страната.

Една от историите споделя за спартанска майка, която връчила на сина си щита му, когато той отивал на война, обявявайки, че той би трябвало да се върне или с него, или с него. Войник, който се връща без щит, е знак за безволие и падналите бойци постоянно се връщат вкъщи, лежешком върху щитовете си. Майките на страхливците се сблъсквали с голям публичен позор, до момента в който за тези, чиито синове са починали славно в борба, се казвало, че се разхождат с възприятие на горделивост и чест. Има даже истории за майки, които убиват синовете си, упрекнати в безволие.

Когато една жена от Атика я попитала за какво спартанките са единствените, които могат да ръководят мъжете, Горго от Спарта, брачната половинка на цар Леонид, дала отговор: " Защото ние сме единствените дами, които раждат същински мъже ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР