Вместо добър ден“, българските депутати откриха есенната сесия на 49-ото

...
Вместо добър ден“, българските депутати откриха есенната сесия на 49-ото
Коментари Харесай

Тих оптимизъм срещу мрачни прокоби: какво си казаха депутатите при откриването на парламентарния сезон


Вместо „ добър ден “, българските депутати откриха есенната сесия на 49-ото Народно заседание с непримирими позиции и разнообразни настроения към събитието. Партиите от ръководещата (не)коалиция показаха оптимизъм (без възторг), а опозицията – краен скептицизъм (с тъмен апломб) за бъдещето на родината.

Между умерения напредък в границите на закона, обещан от ръководещите, и страшните катаклизми с древен измерения, пророкувани от вторите, зееше такава бездна, че непредубеденият фен можеше да се обърка – в една и съща България ли живеят депутатите. И в случай че да (както се предполага), по какъв начин въобще ще я караме напред, в случай че против всяко „ да “ на едните мигновено застава едно озъбено „ не “ на другите, без значение защо става въпрос.

Очевидно е, че огромното опълчване следва. Нашата работа е да го отразяваме, колкото и да ни е неприятно от време на време. Но сме длъжни да напомним, че в България е имало (и ще има) политически противостояния.

Въпросът е за какво в самостоятелна страна, която твърди, че е в Европа, великото разделяне настана, откакто Русия атакува Украйна?

Дотогава отгоре-отгоре обстановката се понасяше – тук корупция, там прокурорски номера, тук чували с пари, там недоправени автомагистрали – все неща, с които една народна власт би трябвало да се оправи. За да пристигна 22 февруари 2022 година и едни български политици да трансфорат ръцете си на чукове, главите си на бомби, пък да излязат на битка да създадат непознатата кожа на барабан. И, апелирам, не казвайте, че войната няма нищо общо.
ГЕРБ-СДС
„ С избора на постоянно държавно управление беше направена първата крачка към превъзмогване на тежката политическа рецесия. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поддържа държавното управление с цялостното схващане за мащаба на компромиса “, съобщи Десислава Атанасова в декларация от името на ГЕРБ-СДС при започване на първото съвещание след лятната почивка.

Атанасова не пропусна да напомни, че държавното управление е доминирано от втората политическа мощ и сподели, че ГЕРБ-СДС е сложила партийните си ползи на втори проект. „ Ангажиментът ни пред гласоподавателите беше да възстановим политическата непоклатимост и да изведем България от политическата изолираност “, уточни председателката на парламентарната група.

Първото изискване за тези задължения е да има постоянно държавно управление, сподели Атанасова и уточни нуждата от приемане на закони, свързани с Плана за възстановяне и резистентност, битката с корупцията и правосъдната промяна, както и за конституционна промяна. За конституционна промяна би трябвало обаче необятна социална и политическа поддръжка, уточни Атанасова.

И не пропусна да налее масло в огъня:

„ За нас властта не е самоцел, а средство за решение на казуса. Не кадровите решения са в основата на нашата поддръжка за държавното управление, само че тази поддръжка не значи, че сме се съгласили да одобряваме всяко решение на държавното управление или на обособени министри “, сподели тя, доказвайки без да желае, че разделянето в България не е единствено в една посока.

След което произнесе противоположната мантра: За нас е значимо да бъде преодоляно разделянето в обществото. И прикани за повече примирение и по-малко надменност.

Компромисът, който ГЕРБ Съюз на демократичните сили направи, не е израз на уязвимост, а израз на мощ, заявява Атанасова и приключи с „ Желая триумф на националното заседание и държавното управление, Бог да пази България “.
ПП-ДБ
„ Политическата рецесия заплашваше да прерасне в крах на институционалната система на страната. Това с общи старания беше преодоляно. Така беше основан кабинетът „ Денков – Габриел “, като под напрежение компромис, чиято цел беше да се сътвори опция за възобновяване на парламентарната република макар разликите сред нас “, сподели от името на ПП-ДБ Атанас Атанасов от трибуната на Народно събрание.

Местните избори ще доведат до изостряне на политическата борба, с съображение означи той. Но посъветва: „ В противоборствата, които ще водим на локалните избори, не би трябвало да забравяме нашата съществена задача. “

По тематиката с конституционните промени Атанасов направи поръчка за привличане на „ целия експертен потенциал на страната и гражданското общество да взе участие в смяната “. Промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните цели на Народното събрание през тази сесия, акцентира той.

Според Атанасов „ през днешния ден българското общество има чувството, че законът не се ползва еднообразно по отношение на всички “. Ние, като част от българското общество, бихме споделили: Да, по този начин си е.

Общественото внимание беше закрепено върху тематиката за националния празник, само че това не е сърцевината на импортирания законопроект, посочи Атанас Атанасов. Във връзка с празника той уточни като задача „ премахването на разграничителните линии в обществото “.

Трябва в най-скоро време да се одобри смяна в законодателството, касаеща работата на КПКОНПИ, сподели Атанасов по отношение на Шенген. Като значими промени той очерта и касаещите системата за сигурност. При приемането на държавния бюджет би трябвало да се реализиран най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, добави той.
Движение за права и свободи
„ Държавата се разминава с интензивността на жителите. Перманентните митинги са доказателство за това. Действията на страната са пост фактум. Улицата споделя по какъв начин да се постанова правдивост. Има ли време да се поправи това? Категорично да. Нужно е не на думи, а претворено в каузи да работим за хората и нашата татковина. Дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците. “

Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Както постоянно хората на философа-демиург от Сараите (или от Росенец, не знаем къде се обитава сега, б.р.) приказват умерено, рационално и хитро. Но че са хитри не значи, че в думите им няма истина. Напротив. Ако можехме да отделим думите им от делата на някои техни водачи, Движение за права и свободи цена нямаше да има.

„ Спешно би трябвало да се одобряват законите по отношение на Плана за възобновяване и Шенген “, акцентира Карадайъ, предизвиквайки конвулсия по цялото тяло на водача на така наречен „ Възраждане “ К. Костадинов.

„ Крайно време е всички да осъзнаят, че е нужна национална стопанска система и че без стопански напредък е невъзможна европейската ни интеграция “, уточни още водачът на Движение за права и свободи от парламентарната естрада, до момента в който Костадинов излизаше от амока и се готвеше за личното си шоу.

Сред уговорките на Движение за права и свободи Карадайъ открои „ прекъсване на прогресивното обедняване, налично опазване на здравето, качествено обучение “. Тази имитация умерено може да бъде копи-пейстната в изявлението на всеки български народен представител от всички парламентарни групи. С това водачът на Движение за права и свободи още веднъж означи точки, доказвайки, че постоянно знае коя струна да опъне в песента си пред народа.

Промените в Конституцията Карадайъ назова един от най-важните въпроси за това Народно заседание. Но и стилно посочи: „ Всяка смяна на Конституцията има смисъл единствено в случай че дава отговор на условията на времето. “
Българска социалистическа партия
Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова небрежно изреди опорните точки: „ сглобки “ и „ задкулисие “.

„ Това е държавно управление на задкулисието “, съобщи тя и упрекна ръководещите, че не ги движи българският интерес, а персоналният им подобен.

Според Нинова ръководещото болшинство е демонстрирало законодателна отпадналост и юридическа непросветеност. Тя натърти на приемането на закони, които се наложи да бъдат променяни незабавно по-късно – за правосъдната власт, за домашното принуждение, за придвижване по пътищата.

След това Нинова не пропусна да влезе с бутоните напред в краката на нелюбимия й към този момент президент. Тя уточни, че хора, които са подписали неизгодния газов контракт с турската „ Боташ “, не престават да бъдат отпред в енергетиката.

Но се върна в коловоза, като си измисли, че прекратяването на концесията на „ Росенец “ стартира да се отразява на цените на горивата. И упрекна държавното управление, че основава неустановеност в енергийния бранш.

Накрая разгласи нещо като меко национално въстание, само че не под президентския байрак „ 3 март “, а под аления. Този модел на ръководство може да бъде съборен единствено изпод, сподели тя Нинова и прикани гласоподавателите на локалните избори да гласоподават за хора и партии, които „ не са ги предали “, явно визирайки себе си и личния си антураж.
Има Такъв Народ
Сценаристът на просташки тв-смешки Тошко Йорданов също не пропусна да покаже, че още е във форма.

„ Днес е срамен ден от най-новата българска история. Народното събрание стартира работа в централата на Българска комунистическа партия. Никой в тази страна не назовава тази постройка „ Народно заседание “. Всички я назовават „ Партийния дом “, тъй като тя е тъкмо това. Но аз ви разбирам – вие се върнахте вкъщи си “, ужили ги Тошко, като че ли незабелязвайки, че той самият се намира в Партийния дом и най-малко известно време ще си получава обилната заплата точно отсам.

Като се обърна към „ някогашните комунисти от ГЕРБ, отпред с Бойко Борисов, ПП-ДБ – деца на някогашните комунистически велможи на Българска комунистическа партия, Българска социалистическа партия – идеологическите наследници на комунистите “, той добави:

„ Всички дружно умерено можете да върнете петолъчката на покрива на тази постройка, тъй като тя е цялостна с комунисти. “

„ Когато народът измете вашето ръководство, ние още веднъж ще върнем Народното събрание там, където му е мястото – в историческата постройка на Народното събрание “, акцентира Йорданов. За задачата обаче би трябвало остарялата постройка на Народно събрание да бъде главно ремонтирана, а това значи време. И в случай че Тошко доста бърза, ще би трябвало да громи комунизма от жълтите павета, които, клетите, също не са изключително приятни на тип.

„ Дадохте всички пари на българите в ръцете на един недомислен финансов министър, който докара страната до ръба на финансова рецесия “, обърна се още към ръководещите Тошко Йорданов. Това не му стигна и продължи, към този момент по друга тематика – още по-патриотична.

„ Ако промените националния празник, идващият 3 март ще бъде незабравим за вас. Българският народ ще ви образува неизличими мемоари “, насочи предизвестие той, като назова обявените конституционни промени „ нездравословни “.

„ Ако извършите всички брутални пакости, които сте замислили, ви искам приятна разходка по българските улици, когато след няколко месеца литър бензин стане над 3,50, а токът, откакто премахнете отбраната за семействата, стане 3 пъти по-скъп. “

„ Днес е срамен ден и тъй като вашата сглобка, зачената в грях и лакомия, продължава да съществува. По-отвратително ръководство можеше да има единствено в случай че след рухването на комунизма Българска комунистическа партия и Съюз на демократичните сили се бяха прегърнали. Основната виновност сега е на вас, от ГЕРБ “, съобщи Йорданов.

„ Днес е срамен ден, само че от, друга страна, е началото на края на този срам “, заключи умно писачът на тв фейлетони.

И си седна на мястото в Партийния дом с вярата, че мрачните му прокоби ще звучат добре на телевизионния екран, без значение, че ги произнася той, а не кекерчещ се актьор от Шоуто на Слави.
Т.нар. „ Възраждане “
Да наречеш с думата „ възобновление “ партията си, която се води националистическа, не е нищо неизмеримо. Въпросът е чие възобновление имаш поради – на Съюз на съветските социалистически републики с 16-та реZпублика ли? И националист на коя нация си – на Кремълската ли?

К. Костадинов, вместо декларация, взе да изяснява нещо за българин от Гърция, който ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати, тъй като американски прокурор го упреквал в нарушение на търговски наказания против Русия. Според него това е признак за разпад на страната.

След лиричното отклоняване Костадинов включи картечницата и изреди разнообразни грозни подиуми: убийството на Алексей Петров, линчуването на водача в Прилеп, британски дипломат на среща в ЦИК (което назова „ държавна измяна “ от страна на управляващите).

Последва обвиняване към държавното управление, че прокарва разграничителни линии в обществото и че се пробва да заличи националната памет на българите, като подменя знаци (имаше поради 3 март – дата, на която Руската и Османската империи подписват контракт, който в никакъв случай не влиза в действие, б.р.).

„ Досега България е излизала от война с национални произшествия, само че в този момент сме на път да влезем във война след национална злополука, а изходът ще бъде летален за българската страна “, пророкува като един тъмен и доста злобен Нострадамус водачът на така наречен „ Възраждане “.
Епилог
Не смеем да твърдим, че причина за днешните охлабени нерви на някои депутати е лекото понижение на заплатите им (не непринудено, а заради финансово-бюрократични правила). Не смеем да твърдим и обратното…

Но след днешния първи след ваканцията парламентарен ден можем без всякакво съмнение да установим, че разломът сред политиците ни се уголемява, разцеплението сред хората в България се усилва, а дистанцията сред хората и политиците остава в обичайните си широчина и дълбочина.

А от дъното на пропастта мирише на зелени чорапи и безшумно се подсмива Духът на Кремъл.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР