Вместо да започне розобер, в землището на община Казанлък започна

...
Вместо да започне розобер, в землището на община Казанлък започна
Коментари Харесай

Розопроизводители унищожиха 100 дка градини заради ниска изкупна цена на розовия цвят

Вместо да стартира розобер, в землището на община Казанлък стартира заличаване над 100 декара розови градини. Земеделските производители са взели това скандално решение в символ на митинг поради ниската изкупна цена на розовия цвят от 1.60 лв. при направени разноски от 2.40 лв. за декар. Друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отхвърлят да изкупуват розов цвят, защото имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 година.

Розопроизводителят Венелин Великов разяснява, че са обречени на банкрут, в случай че не се вземат незабавни ограничения за опазване на бранша, представен от БГНЕС.

" Ние няма да берем тази година. Нашата компания има 600 дка рози и ние няма да продадем нито един кг розов цвят. ", съобщи той.

През 2018 година изкупната цена на кг розов цвят е била над 3 лв., до момента в който през 2021г. доближава цената от единствено 1.60 лева

Въпреки обещаната помощ от страната към производителите на маслодайна роза, те разясняват, че средствата няма да могат да покрият техните разноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР