Вместо да използва разкритията на вътрешното ведомство и да внесе

...
Вместо да използва разкритията на вътрешното ведомство и да внесе
Коментари Харесай

Ако Гешев се бореше с корумпетата така страстно, както с МВР

Вместо да употребява разкритията на вътрешното ведомство и да внесе обвинявания в съда, прокуратурата се чуди по какъв начин да саботира следствията против някогашните ръководещи

„ Най-важното във войната е да нападаме тактиката на врага “, написа Сун Дзъ в "Изкуството на войната ". Не е известно чел ли е основният прокурор Иван Гешев препоръките, само че ползва точно този изпитан способ в борбата си с Министерството на вътрешните работи, написа Мартин Георгиев във вестник.

Откакто Бойко Рашков е вътрешен министър, силовото ведомство постоянно получава удари от държавното обвиняване поради дейната си работа против гранд корупцията. Колкото повече то проверява и изкарва неприятни за някогашните ръководещи обстоятелства, толкоз по-яростна е съпротивата на прокуратурата да се заеме с следствието и възможното покачване на обвиняване по тях. Нещо повече - прокуратурата образува инспекции против висши служители на реда, чиято непримиримост да реализират резултат бе разчетена като посягане върху независимостта на правосъдната власт.

Поредното доказателство за това беше драмата, която се разигра към ареста за 24 часа на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, неговия пиар Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Не може да не се означи, че по традиция разногласието не се води по възможното закононарушение, а по процедурни елементи - кой е трябвало да извърши разпита и ареста, нужни ли са били, годни ли са доказателствата. Министерство на вътрешните работи твърди, че прокуратурата саботира следствието. Хората на Гешев отвръщат, че служителите на реда нищо не схващат. Съдът, който би трябвало да бъде съдия в сходен спор, пък въобще отхвърли да се произнесе по настояванията за утвърждение на протоколите от претърсванията и изземванията от вкъщи на арестуваните функционери на ГЕРБ. Със чудноват мотив - щом съгласно наблюдаващите прокурори следствените дейности са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат орган, значи е по този начин.

Сега прокуратурата дава обещание продължение на шоуто, въпреки и не толкоз зрелищно - ще повтори "всички опорочени дейности по следствието ", измежду които и разпитите на очевидци, в каквото качество са Бойко Борисов, Владислав Горанов и министър председателят Кирил Петков. Няма да е изненада, в случай че тя се засилва и против длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че при реализиране на своята активност съответните ръководители в Министерство на вътрешните работи по никакъв метод не могат да дават инструкции на проверяващите служители на реда, което се отнасяло и за министър-председателя. Подобен аргумент към този момент беше употребен от държавното обвиняване за офанзива против силовото ведомство по друго следствие.

Полицейски шефове са на пангара

поради делото "Булгаргаз ". Софийската градска прокуратура стартира инспекция против висшестоящи чиновници от Главна дирекция „ Национална полиция “ за осъществено закононарушение по работа. Причината е, че те са си разрешили да дават писмени инструкции на подчинените си, които правят дейности по следствието. На едната резолюция е написано "Да се обезпечи Павлов със заповед за арест за 24 часа ", а на другата - "Да се стартира Директива за птиците ". Вероятно за ареста се има поради досегашният началник на "Булгаргаз " Николай Павлов, за който вътрешният министър Бойко Рашков загатна, че може да е един от хората, арестувани по следствието. "За момента има едно лице, по отношение на което ще се повдигне обвиняване – споделям го с най-висока степен на убеденост “, сподели министърът.

Рашков е неприятен оракул, защото към момента няма привлечени към наказателна отговорност по делото "Булгаргаз ". Това е напълно в компетенцията на прокуратурата, която избира да пасува. За сметка на това реалокира фокуса, като хвърля повече сили за инспекция на процедурите и шефове от националната полиция. Търсенето на пробойни в работата на Министерство на вътрешните работи оставя чувство, че наблюдаващите прокурори са повече зложелател, в сравнение с сътрудник на проверяващите органи по това дело.

"Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Служителите на Министерство на вътрешните работи ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че сходни дейности на прокуратурата остават чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи ", оповестиха от вътрешното министерство.

Тактика за напън

Да се образуват каузи против управителни длъжности в Министерство на вътрешните работи се трансформира в процедура на прокуратурата през последните месеци. Първо тя беше приложена против шефа на ГДБОП Калин Стоянов поради следствието за източените милиони от строителството на Автомагистрала "Хемус ". По това дело се стигна до едно-единствено обвиняване против 42-годишния Борислав Колев за пране на 53 млн. лв.. Съмненията са, че мъжът е единствено сложено лице в грандиозната корупционна скица.

Първоначално Колев е изискал да даде показания за действителните причинители на закононарушението, в подмяна на което да получи съглашение с прокуратурата за по-леко наказване. Тази опция за откриване на обективната истина вкара Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване в открита война. Разследващите служители на реда от ГДБОП и техният началник са поискали да се престъпи към такава сделка, само че наблюдаващите прокурори изрично са отказали. "Калин Стоянов с несъответствуващ звук се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, в смисъл, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля настояването на отбраната и че по тази причина ще й бъде търсена отговорност ", описа говорителката на СГП.

В последна сметка Стоянов беше притеглен към наказателна отговорност за извършен напън върху магистрати по делото "Хемус ". Това може да има "дисциплиниращ " резултат във връзка с проверяващите органи в Министерство на вътрешните работи, които дръзнат да изразят противоречие с дейностите на прокуратурата.

Дори вътрешният министър Бойко Рашков не беше подминат от офанзивата на прокуратурата против силовото ведомство. Той беше извикан на разпит в качесвото му на очевидец, с цел да отговори къде са отишли източените милиони от "Хемус " - въпрос, чийто отговор би трябвало да пристигна точно от държавното обвиняване. "Между 30 и 40% от задатъците, плащани за строителството на автомагистралата, са отивали към ГЕРБ ", разяснява след разпита си Рашков. До момента това не е доказано от прокуратурата. От нейното следствие досега няма никакъв забележим резултат.

Двоен стандарт

Войната сред Бойко Рашков и прокуратурата се откроява и на фона на мирното взаимно битие на предшествениците му. Бившите вътрешни министри от кабинета на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски не си позволяваха рецензии към прокуратурата, а тя комфортно си е затваряла очите по някои съмнения за тях. От известие на Министерство на вътрешните работи стана ясно да вземем за пример, че дирекция "Вътрешна сигурност " е водила следствие против проведена незаконна група от управителни чиновници на Групово дело "Национална полиция " в интервала 2018-2020 година Според информацията единият от проверяваните е някогашният Министерство на вътрешните работи началник и сегашен народен представител от ГЕРБ Христо Терзийски. Специализираната прокуратура обаче е счела, че няма задоволително доказателства, макар че са прилагани специфични разследващи средства.

"Категорично декларирам, че не ми е известно против мен да е правена инспекция, не знам защо може да бъде водена такава инспекция, не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност ". Това известие на Министерство на вътрешните работи е в продължение и разпалване на почналата война сред вътрешното министерство и прокуратурата ", разяснява Терзийски.

За война сред институциите или за прокурорски чадър става дума? Отговорът на този въпрос индиректно даде точно прокурор от Върховната касационна прокуратура, който реши, че долустоящият орган погрешно е решил да не образува досъдебно произвеждане против Терзийски. "В съответния случай вътрешното разбиране на наблюдаващия прокурор при СП е образувано при неизяснени в цялост в действителност данни заради непълнотата на осъществената инспекция, което е довело до прибързани и погрешно учредени правни заключения ", написа в постановлението на прокурор Н. Бърнева, която анулира отхвърли от следствие.

Нито един полицейски началник не беше предаден на съд и за бруталното принуждение против протестиращи по време на демонстрациите за оставка на държавното управление и основния прокурор през 2020 година Точно обраното - някогашният шеф на бранш в отдел "Специализирани полицейски сили " към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Андон Андонов, който получи дисциплинарно наказване за превишаване на пълномощията си, изненадващо мина на работа в Бюрото за отбрана към основния прокурор, когато то към момента беше на директно послушание на Иван Гешев.

Ако се видят кои са лицата, които печелят най-вече от саботажа на прокуратурата, става явен и какъв е главният й боязън - че проверяващият инструментариум на полицията се обръща против кръговете, които издигнаха Гешев до върха на държавното обвиняване. Затова и за действителен резултат в борбата против корупцията ще можем да приказваме едвам откакто се организира дълбока и огромна промяна на прокуратурата. Дотогава всички разкрития ще бъдат задушавани в процедурни хватки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР