ВМА отбелязва 129 години от създаването си. По този повод

...
ВМА отбелязва 129 години от създаването си. По този повод
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: ВМА е еталон в здравеопазването

ВМА отбелязва 129 години от основаването си. По този мотив началникът ѝ ген.-майор Венцислав Мутафчийски поздрави сътрудниците си с обява във Фейсбук.

ВМА е пример в опазването на здравето и дефинира модата в здравната просвета в България. Доказахме и го в актуалната обстановка, въвеждайки най-иновативните лечения за лекуване на коронавирусната зараза. Но всички тези триумфи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, трансформирали се в опората и престижите, от които хората имат потребност и търсят вяра, написа Мутафчийски.

Макар и белязана от COVID-19 и всички премеждия и ограничавания, произлизащи от тази пандемия, през годината успяхме да затвърдим постоянните финансови позиции на ВМА, продължихме с софтуерното обновяване и рационализация на всички военни лечебни заведения, както и с подобряването на битовите условия в редица клиники. Запазихме и развихме кадровия капацитет на Академията, сполучливо продължаваме осъществяването и на друга стратегическа за военномедицинската работа цел – образованието на нашите курсанти, бъдещите военни лекари, прибавя той.

Ето и цялостния текст на обявата на ген. Мутафчийски:

Военномедицинска академия (ВМА) е институция от национално значение, с ясни визия, цели и отговорности. ВМА е идея на съидейници, които към този момент 129 години следват традициите и заветите на нейните създатели, а точно „ да е пример във всяко отношение”. Тази мисъл за образцово справяне с поставените задания не престава да съпътства историята на Академията от основаването ѝ до през днешния ден.

„ Ако през днешния ден изглеждаме огромни, то е тъй като стоим на раменете на нашите предшественици, които са титани!” е мотото на генерации военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни способи и звена, е една от първопричините за днешните триумфи на ВМА.

Началото на тази 129-а година с нищо не обещаваше такива бурни месеци на тествания на личностните и на професионалните качества, на готовността за взаимопомощ – освен сред медиците, само че и сред самите хора. Светът, България и в частност ВМА влязоха във война с незабележим зложелател – дълга, тежка, изпълнена с доста незнайни, с доста компликации и за жалост с доста жертви, война, която се оказа стрес тест за силите и издръжливостта на всички нас.
Макар и белязана от COVID-19 и всички премеждия и ограничавания, произлизащи от тази пандемия, през годината успяхме да затвърдим постоянните финансови позиции на ВМА, продължихме с софтуерното обновяване и рационализация на всички военни лечебни заведения, както и с подобряването на битовите условия в редица клиники. Запазихме и развихме кадровия капацитет на Академията, сполучливо продължаваме осъществяването и на друга стратегическа за военномедицинската работа цел – образованието на нашите курсанти, бъдещите военни лекари.

ВМА е пример в опазването на здравето и дефинира модата в здравната просвета в България. Доказахме и го в актуалната обстановка, въвеждайки най-иновативните лечения за лекуване на коронавирусната зараза. Но всички тези триумфи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, трансформирали се в опората и престижите, от които хората имат потребност и търсят вяра.

Като шеф на ВМА съм извънредно горделив, че в тези времена на невиждани тествания, сътрудници, успяхме да останем единни и дружно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и предопределение по отношение на нашите пациенти. Екипите във всички военни лечебни заведения в страната, затвърдиха високия си професионализъм и експертиза, като демонстрираха, че не се свенят да влязат във всяка борба. Благодаря ви, че останахте твърдо зад идеята ВМА, благодаря ви, че поддържате жив духа на нашите предшественици и че сте почтени наследници на основоположниците на тази идея.

Думата „ пандемия” бе избрана за дума на 2020 година в международен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „ екипност”, „ сплотеност”. Въпреки умората, макар напрежението и „ изненадите “ на вируса, ВМА и целият ѝ колектив за следващ път са образцовият образец. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплинираност, човечност и човещина.

Наши съидейници в борбата за човешкия живот се оказаха и изправилите се на първа линия доброволци. Стотици се отзоваха, в това число и сега, и поддържаха нашите екипи, които работят без отмора повече от 10 месеца. Благодарим за всяка подадена ръка, за нас тази помощ е скъпа.

Признателност и към българските военнослужещи – посланици на здравето, които не престават да са наша опора в ежедневната ни активност и които, дарявавайки безплатно кръв, а в този момент и реконвалесцентна плазма, са помогнали на стотици наши сънародници да живеят.

Още един път - цветущ празник, сътрудници! Бъдете здрави и горди със своето предопределение и с морала, който проявявате!

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, д.м.н., FACS
НАЧАЛНИК НА ВМА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР