Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират

...
Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират
Коментари Харесай

Промяна в Кодекса на труда за изплащането на 6 заплати при пенсиониране


Влезлите в действие нови ремонти в Кодекса на труда регламентират по нов метод изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати към този момент ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи шеф, като отпадна условието този стаж да е непрестанен.

Преди смяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха единствено тези служащи с непрестанен 10-годишен стаж при еднакъв шеф. Сега нормата е в интерес на работещите, изясни пред БНР Дина Христова, специалист в Главната ревизия по труда:

„ Ако по някаква причина им се е наложило те да пресечен трудовия си контракт при този шеф, в случай че в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, още веднъж ще имат право да получат шестте заплати “, посочи тя.

Така, в случай че служащ е бил незает, само че се върне при остарелия си шеф, той няма да е ощетен и е належащо да е натрупал десетте години без значение, че не са поредни.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия - най-типичният образец са холдингите, където предприятията са свързани: „ Дори те да бъдат трансферирани да работят в друго дружество от групата, при различен шеф, на тях още веднъж им се поставят шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия “, сподели Дина Христова.

Тя напомни и друга наредба на Кодекса на труда, която не е изменена, само че е значима - шестте заплати се изплащат, без значение на какво съображение се приключват контракта при пенсионирането: „ Дори когато служащият е уволнен дисциплинарно. Важното е да е добито правото на пенсия “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР