Властта смята без съд и присъда, по доноси да замразява

...
Властта смята без съд и присъда, по доноси да замразява
Коментари Харесай

Мракобесен закон написа Асен Василев 

Властта счита без съд и присъда, по доноси да замразява сметки и стопански запаси
Ще вършат народен черен лист на лица, нарочени че заплашват сигурността на България

Не написа по какъв начин ще потвърждават нарушаванията

Мракобесен закон написа финансовият министър Асен Василев. Текстовете развързват ръцете на изпълнителната власт за гнет и милиционерщина. Властта счита по доноси да замразява сметки и стопански запаси. Намеренията са да бъде признат от Министерски съвет на автограф и импортиран в Народното събрание.

Първите мнения за “Труд” на водещи адвокати бяха, че “управляващите нямат различен метод да задържат властта, с изключение на посредством гнет, облечен в закон”. Някои от тях дефинираха текстовете като сталинистки план, в който се усеща стилистиката на Лаврентий Берия.

Източници на “Труд” разкриха, че законът е писан от Асен Василев и Лена Бориславова. Разказаха по какъв начин имало бурна наслада от сътвореното и мненията на двамата били, че с този закон ще сложат ред в страната. Проектът бил координиран и с правосъдното министерство, където от дълго време чакали Василев да напише българския вид на “Магнитски”.

Проектът е с гръмкото заглавие Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Мерките плануват основаване на Междуведомствен съвет към Министерски съвет, който ще бъде ръководен от финансовия министър. Съветът ще сформира народен черен лист, в който ще бъдат вкарвани хора без съд и присъда.

Достатъчно били следните условия:

1. че “осъществяват активност, ориентирана против ползите на България”

2. че са налице данни за прилагане с незаконни цели на високотехнологични финансови артикули, като разплащания посредством интернет (в т. ч. посредством криптовалути), което основава спомагателни опасности от опити за прехвърляния на финансов запас, генериран от незаконна активност

3. са налице данни за злоупотреби и измами в киберпространството

4. са налице данни за нерегламентирана активност на капиталови медиатори, в т. ч. посредством интернет уеб сайтове

5. са налице данни за опити за трансфер през българската банкова система на финансов запас с неустановен/престъпен генезис

6. са налице данни за нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС;

7. са наложени наказания по отношение на лица от способените органи на друга страна.

Юристи разясниха, че на никое място в текстовете не е посочено по какъв метод ще се откриват този вид нарушавания. Те предизвестиха, че планът е неспособно написан и разрешава и по доноси да бъдат подхванати плануваните ограничения по заледяване на “всички средства и стопански запаси, принадлежащи или във притежание, или държани от физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък”.

В проектозакона е посочено е, че “на политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния лист на лицата или в Националния лист на обвързваните лица, не се дава държавна дотация по член 25 от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на държавна субсидия).”
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд”: Законопроектът издава искрено фашистки пристрастености


Този законопроект ми се коства някаква смешка, само че в случай че не е смешка, приказва доста зле на нашите ръководещи, защото не става дума за художествена самоинициатива, създатели на която се някакви народни представители. Той издава искрено фашистки пристрастености у тези, които са го написали. Философията му е перверзна.

Тук става въпрос за някаква самодейност, която произлиза от изпълнителната власт в една държава-членка на Европейски Съюз, която се счита за демократична, правова и обществена, по този начин както е записано в българския Основен закон. Най-вероятно основателите на този законопроект, в случай че той в действителност съществува, не познават нито българската конституция, нито Европейската спогодба за правата на индивида, нито самостоятелните контракти, по които България е страна. Най-вероятно не са го съгласували с министъра на правораздаването и неговия наставник Христо Иванов, който претендира да води битката за въвеждането на високите правила на правовата страна, господство на правото. А цялата стратегия на въпросната политическа мощ, която е съдружен сътрудник в държавното управление, се учредена на концепцията за правова страна.

Ако този законопроект е координиран с министъра на правораздаването, това приказва доста неприятно за последния. Освен това философията на този законопроект е сбъркана. Той съставлява законодателна делегация, т.е. да се даде опция на държавното управление да показва кои са публичните врагове и да предприеме каквито сметне за нужни ограничения по отношение на тях и тяхното имущество. Не става дума единствено за икономическите врагове, които са обвързани с някакви си описи оттатък Океана, защото това беше, както се споделя подводният камък, който беше употребен от други Министерски препоръки, служебни да вземем за пример, за въвеждането на рестрикции по отношение на лица, които нито са наказани, нито обвинени, нито пък има доказателства за някаква незаконна активност, единствено тъй като са имали общо с лица от лист на непозната страна като Магнитски. Те бяха вкарани в такива забранителни, ограничаващи описи. Фактически този законопроект съставлява естествено продължение на въпросните описи, единствено че става въпрос за институционализация и за прехвърляне на изключителни компетенции на държавното управление, т.е. превръщането му в една чрезвичайна комисия. Най-вероятно в кабинетите на тези министри, които стоят зад законопроекта, не висят портретите на Ботев и Левски, а по-скоро на Феликс Едмундович Дзержински. Това, несъмнено, оставям на свободната преса да разбере, в случай че има достъп до тези документи.
Радомир Чолаков, правист, народен представител от ГЕРБ-СДС: Властта ще дефинира враговете си и ще ги подлага на репресии


Изумен съм, че след 30 години либерален преход в България въобще може да се напише толкоз наказателен закон. Това е просто брутално изземване на права от страна на изпълнителната власт да дефинира кой е зложелател на страната. Ако прочетем деликатно проектозакона, това си е Закон за отбрана на страната, по този начин, както си го показва изпълнителната власт.

Този законопроект ѝ дава опция да афишира хора за врагове по смисъла на закона, да ги вписва в лист, да им запорира сметките, да им лишава имущество и да ги подлага на всевъзможни други вероятни репресии. Като на тях им е дадена опция, в случай че желаят да се оплачат на Върховния административен съд, пък той в миналото да реши. Това не стопира осъществяването. Това е просто закон за принуда.

Чл. 3 т. 1 е с доста неразбираема дефиниция за някакви нарушавания и за някакви закононарушения. Много е забавна точката за корист с европейските фондове. Ако това нещо бъде признато, по този член безусловно всяко лице - физическо и юридическо, което в миналото се е докосвал до европейски средства, може да бъде сложено в листата по желанието на администрацията на Министерския съвет, да му бъдат запорирани сметките и оттова нататък - какъв брой му би трябвало да един едноличен търговец - 2,3,4 месеца и е премахнат.

Мисля, че този законопроект доста ясно демонстрира характера на изпълнителната власт сега и доста ясно демонстрира до каква степен тези хора са подготвени да стигнат. Ние би трябвало да спрем да ги подценяваме, да забележим общата картина и да разберем най-сетне, че до момента в който се майтапим с роклите на дамите им и с любовниците им, в действителност зад тези смешки и тези закачки има проект за разрушаването на политическата и парламентарната система. Това го дублирам още от 45-ия парламент, за жалост, започваме да виждаме ясно контурите му. Политическата система е разпадната и на мен ми дали забавно е употребявайки напрежението и персоналната ненавист, която бе насъбрана и насадена сред политическите партии в Народното събрание, дали един подобен законопроект може да събере болшинство и да бъде признат. След което тези, които са го приели, също да бъдат премахнати. Ясно е, че първо ще бъде ликвидирана опозицията, след което ще бъдат премахнати тези, които са го приели този закон Така че сега политическата система е пред тестване може ли да отбрани себе си. Или тези болшевики, които взеха предходната година властта на абордаж, ще унищожават политическата система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР