Властта с по-високи заплати от 1 март.При депутатите месечното възнаграждение

...
Властта с по-високи заплати от 1 март.При депутатите месечното възнаграждение
Коментари Харесай

Някои депутатски заплати ще минат 8000 лева

Властта с по-високи заплати от 1 март.

При депутатите месечното заплащане може да надвиши 8 000 лева Четири месеца откогато са в Народното събрание, новите депутати получават непредвиден подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се усилват с близо 14%.

Така от 1 март главното брутно месечно заплащане на депутат минава от 5500 лева на 5616 лева Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% от горната страна, или 7581 лева, оповестява още

Ако има и научна степен "доктор ", ще получава още 10%, а в случай че е лекар на науките - и 15% от горната страна върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лева

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на ръководителя на Народното събрание, става най-малко 8704 лева, а президентът ще се разписва против над 11 хиляди, като не се считат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък към този момент ще взимат 7300 лева

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например ръководителят на Конституционния съд към този момент ще взима близо 10 000 лева, а ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията - 7833 лева По закон заплатите на Българска народна банка пък се дефинират според от междинните заплати на ръководителите на комерсиалните банки в страната. През 2022 година заплатата на шефа на Българска народна банка ще е над 20 хиляди лева, а на подуправителите - по над 17 хиляди.

През 2005 година като самостоятелен народен представител в 40-ото Народно събрание Минчо Христов получава заплата към 2000 лева По закон възнагражденията на народните представители са три пъти колкото междинната заплата в обществения бранш, която все още е 1872 лева Така от 1 март тази година те ще се подписват под минимум 5616 лв..

"Безобразие по отношение на мизерните пенсии на хората, мизерните заплати които получаваме. Една междинна заплата е изцяло задоволителна дружно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат най-малко две междинни заплати изцяло задоволителни човек да се устоя ", разяснява Христов.

А с спомагателните пари, които получават за своята активност в Народното събрание, някои депутатите ще получават заплащане от над 8 хиляди лева Въпреки редицата оферти през годините за понижаване или заледяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тематика като че ли е табу.

А българските жители са безапелационни – желаят резултати от работата на политиците. На назад във времето в Народното събрание остана и тематиката за партийните дотации. Според някогашния народен представител Минчо Христов те би трябвало да отпаднат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР