Властите заделиха десетки милиони долари за проектаВсе по-често центрове за

...
Властите заделиха десетки милиони долари за проектаВсе по-често центрове за
Коментари Харесай

Центрове за данни ще отопляват хиляди домове в Лондон

Властите заделиха десетки милиони долари за плана

Все по-често центрове за данни се употребяват за отопление на жилища 
(снимка: CC0 Public Domain)

Топлина, генерирана от центровете за данни, ще грее жителите на 10 хиляди домове в Лондон. Правителството на Обединеното кралство е отделило към 44,5 милиона $ за възстановяване на системата за централно отопление на западната част на града. 

Миналата година избухна скандал, откакто стана ясно, че строителството на нови жилищни планове в региона е спряно. Причината за това бяха центровете за данни, които заеха целия разполагаем потенциал на локалните подстанции.

Сега Фондът за зелена топлинна мрежа (GHNF) към Министерството на енергетиката на страната възнамерява да употребява отпуснатите средства за създаване на система, способна да оползотвори топлината от центровете за данни с температура на топлопренасяне от +20 до +35°C, заяви Datacenter Dynamics.
още по темата
Проектът ще се извършва от Old Oak and Park Royal Development Corporation (OPDC), която работи по развиването на западния регион на столицата, до момента в който компанията Aecom ще развива топлопреносната мрежа.

OPDC удостовери, че сега се водят дейни договаряния с два кампуса от центрове за данни, способни да генерират общо 98,7 GWh топлота. В този регион на Лондон фирмите Virtus, Ark Data Centres, Microsoft и Vantage имат свои лични планове за развиване на центрове за данни и всички те са на разнообразни стадии на осъществяване.

Проектът обгръща повече от 9 хиляди жилища и 250 хиляди квадратни метра търговски недвижими парцели. Като част от общинската стратегия за локален енергиен ускорител (LEA), планът ще получи още $495 хиляди за механически съвещания.

Организаторите настояват, че центровете за данни обезпечават непрекъснато доставяне с топлота с невисок капацитет, която другояче се губи в атмосферата. Тази топлота в този момент ще се придвижва посредством мрежа от пластмасови тръби до центрове за систематизиране на сила, където термопомпи ще покачват температурата на водата. След това водата ще се доставя посредством елементарни стоманени тръби до нови и съществуващи домове.

Този упорит план е първата от петте зелени начинания, за които GHNF има намерение да отдели общо към 80 милиона $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР