Властите в тайландската столица Банкок взеха небивало в историята на

...
Властите в тайландската столица Банкок взеха небивало в историята на
Коментари Харесай

Затвориха над 400 училища в Банкок заради мръсен въздух

Властите в тайландската столица Банкок взеха небивало в историята на града решение над 400 учебни заведения да останат затворени поради мощната замърсеност на въздуха, продължаваща към този момент няколко седмици, съобщи Франс прес.
"Наредих 437-те учебни заведения, ръководени от столичната община, да затворят порти от през днешния ден на обяд до петък ", съобщи губернаторът на Банкок Асвин Квануанг.
"Три или четири квартала в града са изключително наранени ", добави той и изясни, че управляващите ще употребяват дронове, разпръскващи течност, която улавя замърсяващите микрочастици.
От няколко дни самолети за основаване на неестествен дъжд изпускат в облаците химикали, които провокират проливни превалявания. Над града обаче падна доста малко дъжд.
Властите употребяват също камиони и други средства за изпаряване на вода, чиято резултатност е под въпрос.
В последните дни тук-там в столицата нивото на фините прахови частици PM2,5, считани за най-вредни за здравето, тъй като проникват надълбоко в белите дробове, се движи сред 80-100 микрограма на куб. м. Днес то е 86 мкг на куб. м, до момента в който съгласно Световната здравна организация (СЗО) оптималното количество, на което може да се излага човек дневно е 25 мкг.
По данни на екоорганизацията "Грийнпийс " това е най-тежкото замърсяване на въздуха в Банкок от най-малко година. То се дължи значително на неналичието на вятър, високата мокрота и отсъствието на климатични условия, които пречат на натрупването на замърсяващи въздуха субстанции.
Този тип замърсяване става все по-често в Банкок, където броят на колите пораства в геометрична градация. При към 12 милиона поданици, в града през днешния ден има към 9,8 милиона коли, а 2,5 милиона от тях употребяват дизелово гориво.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР